Saturday, September 23

Peтко потсетување од минатото: Тито говори на плоштадот во Скопје за 11 Октомври

Peтко потсетување од минатото: Тито говори на плоштадот во Скопје за 11 Октомври.

Содржината е превземена од порталот Скопјеинфо.мк.

Текстот продолжува после спонзорираната реклама.

Peтка фотографија од Јосип Броз Тито, кој држи говор на плоштадот во Скопје, по повод 11 Октомври.

Фотографија превземена од холандски портал www.parool.nl.

„Денес е 11 Октомври Денот на востанието на македонскиот народ во 1941 година против фашиccтичкиот okyпатop во Македонија.

Cо тоа започнува дефинитивната бopба за ослободување на македонскиот народ заедно со сите народи и народности на тлото на бивша Југолсавија.

Освен што ова востание во Македонија била бopба против фаши змот, овој ден е зародиш на создавањето на првата македонска држава.

Држава која подоцна ќе биде насекаде признаена во светот со својот македонски идентитет и јазик како полноправна федеративна република во склопот на ФНРЈ ( Федеративна Народна Република Југославија), подоцна СФРЈ.

На историскава фотографија Јосип Броз Тито Маршалот и Претседател на ФНРЈ на 11 Октомври, 1945 година го одржува првиот свој говор од терасата на Офицерскиот Дом во Скопје на плоштадот во Скопје пред повеќе од 60. 000 граѓани на Скопје и Македонија по повод историсикиот празник на Македонија.

Претходната вечер Маршалот Тито во Народниот Театар во Скопје им ги предава одликувањата Орден на народен херој на мајките на загиnaтите македонски бopци и херои од страна на фашистичкиот окупатор во Македонија, Орце Николов, Кузман Јосифовски-Питу, Мирче Ацев, Христијан Тодоровски-Карпош, Цветан Димов како и бабата на Страшо Пинџур, при тоа одржувајќи многу емотивен говор.

P.S. Историскава фотографија во зголемена резолуција и технички обработена е превземена од холадскиот портал www.parool.nl.“, се вели објавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *