Saturday, September 23

HA ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА НАПРАВЕТО ГО ОВА ЗАДОЛЖИТЕЛНО: Особено жените треба да обрнат внимание

HA ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА НАПРАВЕТО ГО ОВА ЗАДОЛЖИТЕЛНО: Особено жените треба да обрнат внимание.

Голема Богородица се смета и за женски празник, кој има голем број на обичаи. Најдете време за молитва, бидејќи времето за молитва значи време за нашата душа.

Успение на Пресвета Богородица е еден од најголемите христијански празници. Овој празник ја одбележува cmpтта на Богородица и Македонската православна црква и верниците го слават на 28 август, кога завршува 14-дневниот пост.

Успение на Пресвета Богородица или пладне е денот кога таа се вознесе на небото и „го предаде својот дух во рацете на Спасителот“. Преданието вели дека Богородица живеела 60 години, според некои извори 72, дека го надживеала својот син и, како сведок на многу познати настани, ја продолжила неговата мисија.

Бидејќи на празникот му претходи двонеделен пост, на 28 август особено жените одат на причест бидејќи овој ден се смета за празник на жените и мајките.

Како светица, мајка и сопруга, таа е единствената што ја разбира душата на секоја жена. Луѓето веруваат дека Богородица ја разбира женската мисла, болkaта и стpaдањето. Бидејќи таа разбира, се смета дека и оваа светица простува.

Низ Македонија уште од нашите предци на овој ден се организираат прослави и панаѓури, но некои семејства овој ден го слават и како домашна слава.

За празникот се поврзуваат разни обичаи, а еден од водечките е тоа што денес ништо не се работи со раце, ниту се започнува со работа, не се работи тешка физичка работа.

Има еден стар обичај до денес да заврши целата летна работа на теренот, а со нова, есенска работа да се започне дури по Мала Богородица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *