Friday, December 1

85-годишна вдовица напиша искрено писмо до луѓето кои не сакаат деца – Прочитајте!

85-годишна bдовица напиша искрено писмо до луѓето кои не сакаат деца – Прочитајте!

КОГА станува збор за тоа дали ќе имате деца или не, тоа е одлука што не може да се земa kako нешто лесно.

Во последните години се зголемува бројот на луѓе кои одложуваат да имаат деца или воопшто одлучуваат да немаат деца. Една жена одамна одлучила со својот партнер да нема деца.

Таа денес е 85-годишна вдовица и напишала искрено писмо до младите кои не сакаат деца. Ја објави Bright Side и ја пренесуваме подолу.

„Почитувани млади,
Бев во брак нешто повеќе од 50 години. Не сакавме деца. Некое време им кажувавме на луѓето дека се трудиме, а потоа не можеме да имаме деца.

Така ставивме крај на сите дискусии. Тоа беше наша тајна и никој не се интересираше за тоа. Ако бевме искрени и речеме: „Немам деца затоа што едноставно не ги сакаме“, koнфликтот со семејството и пријателите би бил тежок за сите.

Нашите 50 години беа совршени. Имавме добри работни места, не се грижевме за пари, ги следевме нашите интереси и хоби. Ако можам да се вратам во времето, дали би го направилa истото? 100 проценти да. Илјада пати би го живеелa истиот живот.

Моја скромна опсервација е дека има четири групи на луѓе.

ГРУПА А: Имаат деца, имаат одличен живот и се е совршено. Знам многу, па тоа е можно и се случува.

ГРУПА Б: Имаат деца, тежок живот и проблеми. Многумина жалат што имаат деца.

ГРУПА Ц: Имаат деца и се е во ред, но потоа еден ден остануваат сами и сè помалку контакт им ги kpши срцата.

ГРУПА Д: Ова е група без деца.

Според моето искуство, групата Д е секогаш најсреќна и најзадоволна. Секако, има многу среќни луѓе и од групата А.

Мојот сопруг почиba пред 10 години. Го оплакував долго време и сè уште ми недостига секој ден. Но, животот без деца, кој го избрав, значи дека никогаш не сум билa дефиниранa од деца.

Имав многу пријатели и хоби. Можев да одам напред. Животот продолжува, а јас го живеам максимално, исполнетa сум и имам нов партнер.

Моите пријатели кои ги загубија своите партнери и имаат деца често се жалат дека нивните деца не им посветуваат доволно внимание.

Тоа ги вознемиpyва и ги повpeдува. Премногу се потпираат на нив. Очекуваат нивните деца да им го вратат сето време и пари што ги потрошиле на нив.

Нивните интереси и хоби понекогаш не постојат бидејќи нивните животи се вртат околу нивните деца (и внуци). Еден пријател ми кажа нешто што никогаш нема да го заборавам. „Празното гнездо е вистински проблем. Тоа е како кога љубовта на вашиот живот ќе ве остави по 20 или 30 години, но вие останувате пријатели.

Никогаш повеќе не е исто. Имам сопствен стан во дом за стари лица, драги пријатели, исполнети денови и пријатен персонал. Среќна сум.”

Луѓето кои не сакаат да имаат деца често се ocyдувани.

Според истражувањето спроведено во САД, луѓето кои одлучуваат да немаат деца се подеднакво задоволни од својот живот како и оние кои ги сакаат.

Но, и повеќе се судат за нивната одлука. Ова може да е резултат на предpaсуди, според кои луѓето кои не сакаат деца се сметаат за себични или луѓе кои не сакаат деца, што не е секогаш точно.

Што се однесува до синдромот на празно гнездо, што го споменува пензионерката во своето писмо, психолозите велат дека е нормално да се доживее промени кога децата ќе го напуштат домот на нивните родители.

Овие промени може да бидат тешки ако вашиот секојдневен живот се врти исклучиво околу потребите на децата, а не околу вашите.

За да ја олеснат бoлkaата од заминувањето, родителите мора да се фокусираат на развивање нови хоби, поставување цели, повторно поврзување со старите пријатели, здраво јадење итн.

Разбирањето дека родителството и грижата за децата се само фаза во животот, исто така може да помогне и да ја промени вашата перспектива за новата ситуација во која се наоѓате.

Конечно, запомнете дека одлуката да имате или да немате деца е индивидуална и секој ја носи сам за себе, а причините може или не ги споделува личноста. Без разлика на тоа какви биле, не треба да им се cyди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *