Thursday, October 5

Семејство кое оди на ,,четири нозе” – мистepија од Турција која долго време се криела (ВИДЕО)

Семејство кое оди на ,,четири нозе” – мистepија од Турција која долго време се криела (ВИДЕО)

Што се случи со семејството Улас?

Една од неверојатните научни приказни доаѓа од Турција – пред неколку години беше откриено цело семејство кое оди на сите четири, бидејќи страда од редок синдром кој ги зафаќа центрите во малиот мозок, кои ја контролираат рамнотежата.

Од 19-те деца родени на Ресит и Кадија Улас – кои одат исправено – пет браќа и сестри одат користејќи ги нозете и рацете со неверојатна агилност.

Сестрите Сафија, Хацер, Сенем и Емине и братот Хусеин со години беа мачени и малтpeтирани од суровите селани во провинцијата Хатај во јужна Турција, во близина на границата со Сирија. Тие фрлаа со камења по нив и ги нарекyвале со навредливи имиња.

Шестиот брат и сестра исто така одел на сите четири, но за жал почиnaл на петгодишна возраст.

Поради потсмевот што го трпат, жените остануваат блиску до дома, но според научниците кои го проучувале семејството, нивниот брат понекогаш талкал неколку километри и имал основни интеракции со другите селани.

Ниту еден од петтемината не посетувал училиште, но можеле да научат доволно курдски јазик за да комуницираат со своето семејство.

Повеќе од две децении, постоењето на семејството се чуваше во тајност,се додека двајца британски научници не видоа необјавен труд од турски професор во 2005 година.

Турските научници шпекулираа дека тоа е нарушување предложено од еволутивниот биолог Унер Тан, кое тој го нарече Унер Тан синдром – во кој луѓето кои страдаат од синдромот одат на сите четири и имаат сериозни пречки во учењето – што сугерира дека тоа е форма на „обратна еволуција“.

Но, оваа теорија ја ocyди британскиот психолог Николас Хемфри, кој ја нарече „неодговорна“ и „навредлива“ откако се сретна и го набљудуваше семејството.

Научниците од Универзитетот Архус во Данска тогаш ја открија биолошката причина за семејното нарушување – тоа е церебеларна атаксија.

Истражувањето покажува како исклучително ретка мутација ги спречува протеините правилно да ги дистрибуираат масните молекули во клетките.

Ова доведува до неисправни нервни клетки, оштетување на мозокот и губење на рамнотежа, што значи дека турското семејство е принудено да оди на двете раце и нозе за да избегне губење рамнотежа и паѓање.

За семејството беа снимени документарни филмови од многу светски медиуми, меѓу кои и Би-Би-Си, а турскиот психолог Дефне Аруоба планираше да ја основа Фондацијата Улас, која ќе го премости јазот меѓу социјалните нееднаквости и ќе допре до други поединци и семејства на кои им е потребна рехабилитација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *