Friday, December 1

5 работи кои морате да ги исфрлите од дома ВЕДНАШ: Се верува дека привлекуваат болeсти и нecpеќа!

5 работи кои морате да ги исфрлите од дома ВЕДНАШ: Се верува дека привлекуваат болeсти и нecpеќа!

Дали ја знаете онаа стара изрека: „Ред во куќата, ред во главата“? Целата филозофија на фенг шуи се заснова на ова.

Според Фенг Шуи, многу е важно да го одржувате домот уреден и чист за да напредувате духовно.

Оваа филозофија се залага за фрлање на сите непотребни стари работи, како и отстранување од домот на сите оштетени предмети за кои се смета дека носат лоша среќа.

Навиката да чуваме, чуваме и собираме непотребни работи што не ги користиме (под изговор дека можеби ќе ни требаат еден ден) укажува дека длабоко во себе имаме навика да чуваме страв, тага, незадоволство, грижа.

На овој начин испраќаме две пораки до нашиот мозок и нашиот живот: да не веруваме во утре и да мислиме дека новото и подоброто не е за нас.

Ако натрупаме работи под креветот, тие можат да ни го нарушат здравјето, а потребата да ги распоредиме работите на полици (особено оние над работните маси и креветите) ќе предизвика постојана вознемиpeност за нешто неочекувано.

Кога го преполнуваме центарот, североисточно или југозападно од нашиот простор, тогаш сме премногу загрижени за нашето здравје и најчесто ги загрозуваме функциите на панкреасот, желудникот или слезината.

Нарeдот на запад или северозапад често ќе нè стави во конфликтни ситуации поради недостаток на контрола, а белите дробови и дебелото црево стануваат чувствителна точка.

Преполниот север го ограничува нашиот потенцијал, не спречува јасно да ги изразиме нашите чувства, носи стравови и проблеми со мочниот меур и бубрезите.

Истокот и југоистокот ќе одговорат на акумулацијата на нештата со неодлучност, збунетост, потиснат гнев, но и дисфункција на црниот дроб или жолчното кесе.

Нередот на југот носи проблематично и нacилно однесување, непрепознавање, омаловажување и пореметување на срцето, тенкото црево и имунолошкиот систем.

Не се работите кои го прават животот да стагнира, туку ставот на чување и чување. Кога нешто штедиме, всушност размислуваме за потребата, сиромаштијата, веруваме дека утре ќе ни недостига и дека нема да можеме да ги исполниме тие потреби.

5 работи што треба веднаш да ги исфрлите од дома:

1. Стари работи кои не сте ги носеле со години, а кои уредно заземаат место во плакарот.

2. Скршени и оштетени садови, како и испукано огледало – навестуваат сиромаштија.

3. Стари четкички за заби, стара шминка која не сте ја користеле со години, креми и козметички помагала.

4. Работи од починатиот – најдобро е да ги поделите или едноставно да ги подарите некому.

5. Лекови, сирупи и витамини со истечен рок кои не сте ги земале со години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *