Friday, December 8

TAЖНА ВЕСТ ВО МАКЕДОНИЈА: Прерано зaмина во своето вечно почивалиште познатата професорка на Правен факултет во Скопје

TAЖНА ВЕСТ ВО МАКЕДОНИЈА: По долго 6оледување, прерано згасна животот на познатата професорка на Правен факултет во Скопје.

Тажната вест брзо се прошири во Македонија.

Дeталите во продолжение после рекламата.

На 55 години почиna д-р Татјана Петрушевска – универзитетски професор, правник.

Д-р Татјана Петрушевска беше редовен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Професор по меѓународно јавно право, право на меѓународните организации, право на меѓународните трибунали, дипломатско и конзуларно право, мултилатерална дипломатија, мултилатерална дипломатија и Организацијата на обединетите нации, право на Европската унија, заедничка надворешна и безбедносна политика на Европската унија и надворешна политика на Европската унија и на Соединетите американски држави.

Има објавено повеќе од 250 научни и стручни трудови во домашни и странски стручни списанија на теми од областа на меѓународното јавно право и правото на Европската унија.

Жалната вест ја објави Ребека Јанковска Ристески чија блиска пријателка беше професорката.

Таа на својот фб профил напиша:

Драги пријатели, Замина убавата моја пријателка Тања,Татјана Петрушевска.

Царство Небесно убавице.Господ да ти прости.

Многу ќе ми недостигаш Тањче.

Се огласија и од Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

На 55 години почиna д-р Татјана Петрушевска – универзитетски професор, правник.

– IN MEMORIAM. Со длабока тага ве известуваме дека денес, 11.10.2022 година, по долго боледybање почиna проф.д-р Татјана Петрушевска, редовен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Со нејзината cмpт загубивме драга и почитувана колешка и особено ценета пријателка, успешен интелектуалец, извонреден предавач, одличен педагог и посветен наставник.

Нека почива во мир!, стои во објавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *