Friday, December 8

(ВИДЕО) Жена го објасни животот во заедница со три реченици: Се омажив на 16, а 53 години живеам со свекрва, а сега ќе ви објаснам и како!

Жена го објасни животот во заедница со три реченици: Се омажив на 16, а 53 години живеам со свекрва, а сега ќе ви објаснам и како!

Заедничкиот живот со родителите по стапувањето во брак за повеќето млади денес е незамислив, па затоа претпочитаат да живеат самостојно, далеку од својата свекрва и свекор.

Сепак, не беше секогаш така. Животот во заедница со, најчесто, родителите на сопругот се земал здраво за готово и, како што сведочат постарите, донел бројни придобивки и олеснувања за сите генерации во домаќинството.

Едно такво искуство неодамна слушна и репортерот на каналот „ТВ Жива истина“ на Јутјуб кога се нашол на пазарот во Тузла и запознал продавачка, госпоѓа која му се претставила како Раифа и ја споделила својата необична животна приказна.

Фината жена веднаш почна да објаснува.

„Јас сум од Дубрав, родум од Хаџиќи, а живеам во Мрамор. Имаме се, работиме и целиот производ е наш.

Имаме 60 дуни обработливо земјиште. Ние произведуваме сирење, грав, ракија која ја пече мојот маж.

Ова го работам од седум години, млекото го ставам во шишиња и го продавам низ селото. Како малечка ги носев и продавав сите мои работи, јајца, крем, сирење. Бев четврта во редот од седуммина“, започнува Раџфа.

Како мала, вели, стекнала работни навики, па и до ден денес не планира да престане со работата што ја работи секој ден.

„Имаме шест крави, а сега ќе има и седма. Ги хранат синовите, сопругот, мајката и снаата, ги молзат, работат, чистат, средуваат. Сите тројца мора да слушаат, бидејќи живеат од ова.

И денес имам свекрва, има 96 години и уште работи! Не е мрзелива, сака да станува, знае се и не и е тешко.

Таа е добра, совршена жена. Бев дете, дојдов кај неа на 16 години, имаше уште четири золви.

Има еден двор и сеуште никој на никого не кренал глас и никој не се лути. Секој има своја плата, добро работиме и заработуваме. И јас добро заработувам од ова“, објаснува Рајфа.

Многупати, вели, слушнала приказни за лошите односи меѓу свекрва и снаа, но нејзиниот случај не е таков.

Дури девет од нив живеат во дворот, секој од трите сина има своја куќа, а во четвртиот живее Раифа со сопругот и свекрвата, па го одржуваат домаќинството и произведуваат домашни производи од кои , како што вели, добро живеат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *