Saturday, September 23

Видео снимка од која ќе ве полазат морници: Тоше неколку часа пред ПOЧИHE го кажал ОВА – ,,Доста ми е од се!”

Видео снимка од која ќе ве полазат морници: Тоше неколку часа пред ПOЧИHE го кажал ОВА – ,,Доста ми е од се!”

Нашиот никогаш непреболен ангел Тоше Проески, загина на денешен ден пред 15 години во сообраќајна несpeќа во Хрватска, а само шест часа пред трагедиjaта гостуваше во емисијата „Вртелешка“ каде остави впечаток на многу уморен, кој со своите реченици ги шокиpaше сите.

Видео интервју од нашиот ангел Тоше Проески само неколку часа пред големата тpaгедиja. Некои овие зборуви на Тоше ги толкуваат како дека имал претчувство, некои се спротивставуваат на овие мислења.

Како и да е, загубата е преголема. Нашиот ангел Тоше повеќе не е меѓу нас, но вечно ќе живее во нашите срца и неговите песни секогаш ќе ги пееме.

Видеото од неговото гостување во емисијата ,,Вртелешка” вечерта пред нecpeќата во која го загуби животот можете да го погледнете најдолу во текстот.

Во 2007 година почиna еден од најомилените уметници на нашите простори.

Македонскиот славеј” Тоше Проески загиna на 16 октомври 2007 година во страшна сообраќајна нecpeќа кај Нова Градишка, а малку е познато дека токму вечерта претходно, пред да замине на пат, гостуваше во емисијата Вртелешка”.

По тој повод го даде своето последно интервју и на неочекуван начин се одрази на неговата огромна слава на Балканот.

На водителката и кажа колку е уморен и како би сакал да живее како секој нормален човек на светот:

– Сакам да одам на прошетка, да пазарувам, навечер во кафуле, но не можам. Пред десет дена одев пред излог и сфатив дека не сум излегол повеќе од шест или седум години, да прошетам низ градот и да речам: „Ми се допаѓа ова. Ќе влезам и ќе го купам“.

Мислиш дека не сакам? Сакам како сите нормални луѓе – тажно и рекол на водителката.

На прашањето на водителката Весна Петрушевска дали некогаш сакал да избега од се”, тој одговори:

– Сакам, но не можам. Машината ме стави како што велат „во барабанот“ и толку.

Нема враќање назад. Барам закpeпнување од секојдневните интервјуа, шминкање, вадење шминка, пакување… Од се ми е „преку глава” – изјави Тоше.

– Не можам да бидам сам, не можам сам да излезам на кафе и во продавница. Не можам, но сакам – рекол Тоше и потоа тргнал на пат во Хрватска од каде никогаш не се врати.

Како што подоцна изјави Петрушевска, за време на снимањето на документарниот филм за cмpтта на пејачот, и пречеле приказни за тоа како оваа изјава на Тоше била знак или претчувство за тpaгедиja.

– Тоа дете беше само уморно. Снимаше музика како педесетгодишен пејач.

Сними доволно песни за 20-годишна кариера – изјави водителката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *