Friday, December 1

ЈА ОБОЖАВАВМЕ КАКО МАРИЈА ОД ЖИКИНА ДИНАСТИЈА: Нејзината потpecна судбина Ш0KИPA многумина, а го доживеала тоа од што најмногу се плашела

ЈА ОБОЖАВАВМЕ КАКО МАРИЈА ОД ЖИКИНА ДИНАСТИЈА: Нејзината потpecна судбина Ш0KИPA многумина, а го доживеала тоа од што најмногу се плашела.

Риалда Кадриќ Шебек, најпозната како Марија од „Жикина династија“ или серијата „Луди години“, ненадејно почиna на 57-годишна возраст во Атина, на 25 јануари 2021 година.

Таа го напуштила Белград во 1986 година и не се вратила во родниот град речиси три децении. Риалда потоа споделила со јавноста шokkaнтно признание дека за време на bojната што ја погоди Југославија во раните деведесетти, нејзината мајка ненадејно почиnaла.

– Бев во Лондон на обука за јазици. Тој 16 јануари 1991 година, кога почна bojjната во Заливот, мајка ми ненадејно почиna на улица во Белград. Седев во стан во Лондон, гледав вести, слушав за почетокот на bojната, кога ме фати веста. Аеродромот беше затворен и немав начин да се вратам дома.

Бев многу приврзана за мајка ми, а бидејќи неа повеќе ја немаше, а bojната во поранешна Југославија се ширеше низ целата земја, решив да се вратам во Лондон и таму да започнам нов живот – изјави тогаш Риалда, која никогаш не ја преболела cmpтта на нејзината мајка, a пророчки, и таа самата го доживеала истото.

Риалда изјавила дека ликот на Марија првпат го играла на само 13 години, а изјавила дека првиот бакнеж во животот го имала токму во оваа легендарна филмска продукција.

– Се бакнав за прв пат во животот пред филмски камери. И секако се преправав дека сум зрела, бидејќи сакав да покажам дека знам се. Не советувам, пробајте без филмски камери – изјави тогаш актерката.

– Тоа што можеби изгледав позрело, или дека детето може да изгледа позрело и денес, или интелектуално, не значи дека тоа може да го следи емотивно – рече таа во емисијата „Балканска улица“.

Инаку, таа со години успешно се занимавала со психотерапија. По завршувањето на средното образование се запишала на студии по светска книжевност во Белград. Со цел да го подобри своето познавање на англискиот јазик, таа за прв пат престојува во Лондон во 1984 година.

Патот две години подоцна повторно ја однел во англиската престолнина, но потоа останала повеќе од 30 години. Во меѓувреме, таа се преориентирала на психологија и станала лиценциран психотерапевт.

– Мојата улога е да стапам во контакт со клиентот во дијалог, истовремено следејќи ја динамиката на терапевтскиот однос и како несвесните појави се манифестираат во тој контекст. Ценам дека преземањето на првиот чекор може да биде збунувачки.

Затоа сметам дека е важно да нагласам дека најмалку што можете да очекувате е пристап без осудување, строга доверливост и можност за разговор во безбедно опкружување – вели Риалда, која главно се занимавала со психоанализа, во описот на нејзиниот метод на работа.

Што се однесува до глумата, таа беше на врвот на својата слава во средината на седумдесеттите, иако тогаш имаше едвај 14 години. Неизмерна популарност и донесе филмот „Луди години“ (дел од „Жикина династија“), по што сними уште неколку продолженија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *