Tuesday, May 30

Ја изедовте лубеницата и тргнавте да ја фрлите кората? Нутриционистка открива колку белиот дел од ова овошје е моќен

Ја изедовте лубеницата и тргнавте да ја фрлите кората? Нутриционистка открива колку белиот дел од ова овошје е моќен.

Во белиот дел од лубеницата – кората, има големи количини на витамини Б6, Ц, А, магнезиум, цинк и калиум.

Кората содржи и аминокиселина цитрулин, која е одлична за здравјето на срцето и крвните садови, подобра циркулација.

– Во белиот дел на лубеницата има значителни количества цитрулин (од кој го добила името лубеницата или обратно) кои реагираат со нашите ензими и произведуваат аминокиселина аргинин, за која знаеме дека има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем. и ја зајакнува циркулацијата.

Се однесува слично како вијаграта, иако многу послаба, или ќе мора да јадеме многу големи количини од белиот дел од лубеницата за да го имаме истиот ефект како вијаграта – објасни Оља Мартиниќ, нутриционист и нутриционист од советувалиштето за исхрана Оља од. Подели.

– Често јадеме лубеница сама. Меѓутоа, луѓето кои се дебели или избегнуваат храна со висок гликемиски индекс треба да користат лубеница како состојка во пијалокот за смути и да додаваат јаткасти плодови заедно со црвениот и белиот дел за да добијат пијалок со умерен гликемиски индекс.

Дефинитивно предлагам користење на висококвалитетен дел од лубеницата – додаде таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *