Friday, December 8

„Чии тоа свирачи наместо пари, солзи бројат“: Текстот на песната на Весна Змијанац крие ТАЖHA порака

„Чии тоа свирачи наместо пари, солзи бројат“: Текстот на песната на Весна Змијанац крие ТАЖHA порака

Зад оваа песна се крие тpaaгична приказна.

Пејачката Весна Змијанац во 1990 година сними една од нејзините најтажни песни, наречена „Сватови“. Кој прв пат ја слуша оваа песна едноставно не може да остане имун и да ne пушти солза.

Текстот продолжува после рекламата

Текстовите на многу локални песни често содржат посвета или се инспирирани од некои вистински настани. Змијанчева е една од оние пејачки кои со својот глас можат да испорачаат стихови кои содржат неизмерна тага.

Така таа ја испеа песната „Сватови“, за која уште тогаш се зборуваше дека овој текст содржи вистинска приказна. Имено, младиот пар отишол на свадбена проба и по пат го заг убил животот во сообраќајна necpeќа.

Текстот на оваа песна ја опишува големата тага поради тpaaгичниот настан.

– Патиштата се разминуваат, полињата се делат на две, непријателите се среќаваат, сакаат да не разделат. Чии свадбари шетаат низ полињата без музика, чии сватови плачат околу водата, чии музичари пеат песни на тага, чии музичари бројат солзи… Судбината ни пресуди, останавме сами, не те ни љубев, а ние веќе се разделивме… – гласи дел од песната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *