Saturday, September 23

Црквата дала јасни упатства и ОВИЕ ЛИЧНОСТИ никако не смеат да ви бидат КУМОВИ: Еве ЗОШТО!

Црквата дала јасни упатства и ОВИЕ ЛИЧНОСТИ никако не смеат да ви бидат КУМОВИ: Еве ЗОШТО!

Ако некогаш сте биле во дилема кој не треба да ви биде кум, конечно го имаме вистинскиот одговор!

Крштевањето на детето е неговиот прв чекор на патот кон Бога, а самата церемонија е свет празник за целото семејство!

За да се одржи светата тајна според сите канони, посебно внимание треба да се посвети на изборот на кумови за бебето!

Се смета дека кумовите се ангели во светот кои се повикани да му помогнат на малиот човек да започне духовен живот, кој ќе го штити од искушенија во текот на целиот живот. Изборот на кумови влијае на иднината на детето, имајте го тоа во предвид.

Таинството на крштевањето на детето се врши еднаш. Во никој случај не треба повторно да се крсти дете, што и да се случи!

Црквата по втор пат го забранува овој свет обред. Видот на кумови кои родителите ќе ги изберат за детето ќе останат исти доживотно.

Кои личности не може да ни бидат кумови?

Девојче под 14 години не можеш да земеш за кума, а момче под 15 години за кум. Само по оваа возраст човекот може да се занимава со духовно образование, според црквата.

Исто така, никогаш не треба да се земаат за кумови монаси и монахињи, ниту лица со ментални болe ти. Освен тоа, ниту родителите на детето не можат да бидат кумови.

Кумови за свадба:
Луѓето веруваат дека е невозможно да се земе немажена жена за кума за девојче, а невенчан маж за кум за момче. Друго суеверие е за трудниците кои не треба да се земаат за куми.

Но, според ставот на црквата, најважно е тој што ќе го изберете за кум за вашето дете или за свадба да биде добар човек, сите други работи се помалку важни!

Што е несебична љубов, како да се препознаат границите меѓу доброто и злото, што е вера, совест, трпение и милосрдие: духовните родители треба да му кажат на своето кумче за сето тоа. Ова е нивниот главен подарок!

Тешко е да се разбере и прифати таква изјава, бидејќи вообичаено е да се носат пари, играчки и безделничење со детето во куќата на кумот.

Одлично е, се разбира! Но, многу луѓе забораваат дека кумовите се првенствено духовни ментори.

Многу е тешко за една млада, незрела душа да го најде својот пат во сосема нов свет за него!

За да не правите грешки во младоста, да станете успешен возрасен и да не жалите подоцна, треба да добиете достојно духовно и морално образование во детството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *