Friday, December 8

(ФОТО) Прашање во бугарскиот „Милионер“ ја крена Македонија на нозе вечерва!

(ФОТО) Прашање во бугарскиот „Милионер“ ја крена Македонија на нозе вечерва!

Текстот продолжува после рекламата.

Македонците беа прогласени за „северномакедонци“ во најновото бугарско издание на шоуто „Кој сака да стане милионер“.

Еден од натпреварувачите го доби следното прашање: „Ако некој ‘северномакедонец’ ви каже дека е ‘киднапиран’, за што станува збор?“

Употребата на изразот „северномакедонец“ предизвика гневни реакции на социјалните мрежи каде беше споделен инсертот од квизот на телевизијата бТВ.

Како што се заоструваат односите меѓу Македонија и Бугарија, така во Бугарија станува се пораширена употребата на изразот „Северна Македонија“ и „северномакедонци“.

Особено во периоди кога тензиите се зголемени, бугарски политичари и јавни личности „уживаат“ да го употребуваат ова име за Македонците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *