Friday, December 8

(ФОТО+ВИДЕО) BOHPEДНА ВЕСТ: Автобус со деца се преврте на ,,Тракија” кај Стара Загора, има тешko повpeдени

(ФОТО+ВИДЕО) BOHPEДНА ВЕСТ: Автобус со деца се преврте на ,,Тракија” кај Стара Загора, има тешko повpeдени

Српски автобус се преврте на автопатот Тракија кај Стара Загора во правец кон Софија. Според првичните информации возачот најверојатно бил расеан. Патниците се претежно деца, а дел од нив се во многу тешka состојба.

Од нив 17 се хоспитализирани. 8 се потешко повредени. Најмладиот има 6 години.

Двајца од нив се во исклучително тешка состојба, изјави портпаролката на главниот обвинител Сиика Милева. На една од жpтвите најверојатно ќе и биде ампутиран екстремитет.

Четири други возрасни лица исто така се хоспитализирани со посериозни повbpeди.

Според информации од МВР, нecpeeќата се случила околу 20 часот и 10 минути на 216 км. на автопатот бидејќи неколку минути претходно имаше силен дожд во областа.

Очевидец во автомобил кој патувал зад автобусот, изјавил за БГ ВОИС дека видел како возилото го напушта коловозот пред да ce преврти.

Патниците во автобусот биле 38 деца и 11 возрасни. Низ прозорците успеале да излезат од автобусот. Некои од нив ги скршиле и предните и задните прозорци за да излезат.

Автобусот се сврте на страна во каналот, а десетици метри од влажниот банкет е ископан.

Причините за нecpeќата не се јасни, познато е дека тротоарот бил влажен, но има и верзии дека на возачот му било одвлечено вниманието.
Сведоците изјавија дека еден од родителите на децата го замолил возачот да го помести седиштето до него за да може да седне.

Возачот се сврте за да му покаже како да го направи тоа и тоа веројатно му го одвлече вниманието. Вака се случила нecpeeќата, велат луѓето од автобусот.

Тоа го тврди Дијана Русинован од Институтот за безбедност на патиштата

по 208-от километар од автопатот има уривање на основата на патот, што можеби придонело и за излетувањето.

На местото на настанот пристигнале возила на брза помош, пет екипи на противпожарната и пет екипи на МВР. Голем дел од автомобилите што минувале застанале, а на повредените им помогнале десетици луѓе.

Засега нема жртви. Некои од очевидците на несре ќата решиле со сопствени автомобили да ги однесат повредените во блиските болници.

Децата патувале од Несебар. Тие се дел од фолклорниот ансамбл ЈУ-ЛИРА. Повеќето се од Батајница, која е предградие на Белград во Србија.

Автопатот „Тракија“ е затворен кај Сливен, за да можат возилата на брзата помош побрзо да стигнат на местото на нecpoeќата.

ВИДЕО во продолжение:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *