Friday, December 8

УТРЕ Е ЦРВЕНО ПИСМО! На денот кога свети Јован Крстител бил мачениk, се верува дека треба да се ПОЧИТУВААТ ОВИЕ ОБИЧАИ!

УТРЕ Е ЦРВЕНО ПИСМО! На денот кога свети Јован Крстител бил мачениk, се верува дека треба да се ПОЧИТУВААТ ОВИЕ ОБИЧАИ!

Утре, 11 септември, Македонската православна црква и нејзините верници го одбележуваат обез.главувањето на Свети Јован Крстител.

Овој празник кај нашиот народ е познат и како есенски Свети Јован или Јован Обезглавен и е исклучително почитуван.

Верниците го поминуваат овој ден кога Крстител бил мачениk во молитва, воздржување и строг пост. Кај нас овој празник има долга традиција и спаѓа во групата на големи празници, кои особено се почитуваат.

Се избегнува секаков вид на работа, и надвор и внатре во куќата. На овој ден целото семејство пости, а луѓето се собираат во храмовите на литургија.

Нашироко се верува дека на овој ден не се јаде и пие ништо што е црвено, бидејќи потсетува на пролеаната kpв на Јован. Од истата причина, не треба да земате noж.

Се верува дека на овој празник не треба да се јаде ништо од чинија, ниту од послужавник, а верниците не се веселат и не слават.

Во некои региони, се внимава децата да не јадат домати, праски, јаболка и што било друго црвено на овој ден.

Овој ден, рангиран меѓу славните, се одбележува на cmpтта на Свети Јован, Пророк, Претеча и Крстител, погубен по наредба на императорот Ирод Агрипа и на барање на неговата сопруга Иродијада.

Ирод Антипа, синот на Ирод Постариот, кој ги ybbи бебињата од Витлеем во времето на раѓањето на Исус Христос, бил владетел на Галилеја и Переја во времето на проповедањето на Исус Христос и Јован Крстител. Ирод беше оженет со ќерката на арапскиот принц Арета.

Ирод ја протера својата законска жена и ја зеде за своја љубовница Иродијада, жената на неговиот брат Филип, кој сè уште беше жив.

Јован Крстител застанал против ова беззаконие и ги naпаднал Ирод и Иродијада пред сите. Владетелот не дозволи никој да зборува против него, Свети Јован набрзо се нашол во затвop.

За време на забавата во неговиот двор во Себастија Галилејска, Салома, ќерката на Иродијада и Филип, танцувала пред гостите.

Пијаниот Ирод, воодушевен од огнениот танц, и ветил на играорката дека ќе и даде што и да побара, а таа, на убедување на мајка си, на послужавник ја побарала главата на Јован Крстител.

Ирод наредил Јован Крстител да го отсечат во затвop и да му ја донесат главата на послужавник. Во текот на ноќта, Јовановите ученици тајно го зеле телото на учителот и го погpeбале во Севастија.

Главата на светителот била заkoпана посебно, на тајно место. Подоцна, таа била пренесена во Ерусалим, а во времето на византиската царица Теодора, чудотворната глава на Крстител била пренесена во Константинопол.

Cmpтта на свети Јован се случила пред Пасха, односно во пресрет на Велигден. Меѓутоа, празнувањето на 11 септември е востановено затоа што на тој ден била осветена црквата изградена на неговиот гpoб во Севастија од царот Константин и царицата Јелена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *