Tuesday, May 30

УТРЕ Е ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА, ВАЖЕН ПРАЗНИК: На овој ден ЖЕНИТЕ не смеат да прават една работа

УТРЕ Е ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА, ВАЖЕН ПРАЗНИК: На овој ден ЖЕНИТЕ не смеат да прават една работа.

Богородица во многу семејства во Македонија се слави како семејна слава.

Македонската православна црква и верниците утре го слават Успението на Пресвета Богородица или Големата дама, како што тој празник се уште популарно се нарекува.

Успение на Пресвета Богородица спаѓа во редот на Богородичните празници, на кои му претходи двонеделен пост. Преданието вели дека Богородица живеела 60 години и била сведок на многу славни настани поврзани со ширењето на верата во Исус Христос.

Празникот Пресвета Богородица во многу семејства во Македонија се слави како семејна веселба, а често е и црковна прослава или прослава на целото село.

Затоа сите обичаи поврзани со празниците посветени на Богородица се засноваат на почитување на нејзиниот култ, кој вклучува верувања и ритуали од народната религија.

Обичаи и верување
Според верувањето на Србите, во периодот меѓу двете Богородичи, кој уште се нарекува и пладне, важно е да се вршат обреди со кои се изразува благодарност на Богородица, заштитничката на жените, за раѓањето на децата и потоа за и плодноста на земјата и добитокот.

За празниците на Големата и Малата Богородица, вообичаено е жените особено, да почитуваат голем број забрани поврзани со извршувањето на работата во и околу куќата.

На верниците им се советува да не се занимаваат со домашни работи, а тоа особено важи за жените. На празникот Успение на Пресвета Богородица, исто така, не е добро да правите ништо со рацете, или да започнете нов бизнис.

Прославата на Успение на Пресвета Богородица во Македонија беше проследена со панаѓури на кои празнично расположени се собираа да се сретнат и да се дружат или да тргуваат. На саемите се среќавале момчиња и девојки, играле во рингишпил, а најчесто таму се договарале свадби.

Според македонското верување, Света Богородица е заштитничка на бо лните, па многу бо лни во Македонија биле носени во извори со лековита вода за да се измијат за Богородица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *