Tuesday, May 30

Со оваа техника можете да ги дознаете сите тајни од сопствената и туѓата потсвест!

Од нашата свест се кријат одамнашни искуства, никогаш целосно искусени емоции, забранети делови од нашиот живот и искуства а еве како да ги извадите на површина!

Која е вистината? Нашето тело понекогаш ќе даде различен одговор на ова прашање од умот. Телото е непристрасно и она што се крие во потсвеста може да се открие со едноставен мускулен (кинезиолошки) тест. Психотерапевтот д-р Нада Кајзер не учи како да ја користиме оваа моќна алатка.

Зигмунд Фројд дури ги спореди свеста и потсвеста со санта мраз. Врвот што лебди на површината на водата е само мал видлив дел од она што длабоко во себе го криеме и кој е невидлив, недостапен и потопен под површината. Од нашата свест се кријат одамнашни искуства, забранети и никогаш целосно искусени емоции, забранети делови од нашите животи и искуства, иако тие тајно управуваат со нашето секојдневие од подземјето. Нашите навики, начин на живот, па дури и карактерот често се производ на она што се крие под површината.

Меѓутоа, она што е непознато за нашиот ум и кое често се брани со рационализација и незнаење, изненадувачки е целосно достапно за нашето тело. Еден од начините на кои можеме да дојдеме до скриената вистина е кинезиолошкиот мускулен тест. Се користи уште од Хипократ, а со него нашето тело ќе ни ја каже вистината за што и да побараме.

Може да ни ги открие причините за одредени заболувања (ментални и физички), зошто имаме проблеми во врските или на работа и да ни покаже дали нашиот избор (работа, партнер и сл.) навистина ни одговара или мислиме само дека сме го направиле вистинскиот избор. Може да ни каже од што се браниме, што навистина сакаме, дури и кога не сме подготвени да си признаеме. Можностите се неограничени.

„Кинезиолошкиот мускулен тест најпрво е направен така што клиентот ја истегнува раката пред него во висина на рамото, а испитувачот, поточно терапевтот, ја проверува просечната сила со која клиентот успева да ја држи раката на ниво со подот додека го турка надолу. Потоа може да провери одредени изјави каде, ако изјавата е вистинита, мускулите ќе останат цврсти, а раката исправена, а ако е лажна, раката или мускулната сила ќе ослабат.

Тој тест се уште се користи, но во последните сто години е достапен уште попрецизен тест кој работи на истиот принцип, но ја мери силата на мускулите на рацете. Клиентот формира круг со показалецот и палецот, наложено да го држи цврсто, но без напор, додека повторно ја тестира мускулната сила и цврстина на конкретната изјава.

Овој тест е попрецизен бидејќи мускулите на раката се заморуваат посилно од мускулите на рамото и раката, па одговорот ќе биде попрецизен, особено ако даваме многу изјави во низа“, вели психотерапевтот д-р Нада Кајзер. која со години го користи овој метод во својата работа, што и помага да открие несвесни проблеми на клиентот на кои треба да работи. Во исто време, тестот и помага да провери дали дошла до точни заклучоци во врска со проблемот на клиентот.

Миостатскиот тест открива што знае амигдалата

Миостатичниот тест, како што се нарекува овој тест кој се изведува со помош на прстите, е познат и како „О тест“ или „Омура тест“, според јапонскиот лекар Јошиаки Омурикоџи, кој го усовршил и секогаш го користел во неговата практика.

Во Германија, каде што д-р Кајзер ја изгради својата кариера, овој тест стандардно се користи во некои болници, а таа почна да го користи пред 30 години, откако запознала дерматолог кој го користел за да ја потврди точноста на нејзината дијагноза на пациент и тестирала дали терапијата што и ја препишала на пациентката е добра.

Како е можно нашето тело да знае што е целосно недостапно и непознато за умот? Постојат неколку одговори на ова прашање. Првиот ќе ги задоволи оние со аналитички ум, а тој вели дека раката е силно претставена во мозокот и дека ќе регистрира на се што се случува во него.

Имено, сите информации што ги добиваме и однадвор и одвнатре (однадвор кога нешто гледаме, слушаме или доживуваме со нашите сетила или одвнатре кога имаме сензација, слика или чувство), прво ги доживуваме во амигдалата, дел од лумбичната структура на мозокот кој ги контролира инстинктивните и сензорните реакции.

Затоа, уште пред да му дадеме значење на некој настан или искуство, веќе сме го почувствувале тоа на несвесно ниво. Тоа ниво од нас може да комуницира преку телото, дури и кога умот нема објаснување за реакцијата на телото.

Меѓутоа, ако навлеземе подлабоко во оваа област, ќе откриеме дека миостатскиот тест може да обезбеди и информации за она за што немаме директно лично искуство. На пример, може да ни каже која терапија би одговарала на нашите симптоми иако претходно не сме имале слична болест или не сме користеле лекови проверени со овој тест.

Единствениот начин на кој ова може да се разбере е да дозволиме да постои мистично ниво на нашето постоење во кое се поврзани сите човечки искуства и знаења. Нашиот ум нема пристап до тој извор, туку нашата душа има и оттаму црпи важни информации. Иако ова објаснување за многумина ќе биде тешко да го прифатат, д-р Кајзер наведува пример од сопствената пракса со клиентка која се плашела од нешто за кое немала искуство или свесно знаење.

„Една жена со голем страв дојде на мојата терапија поради предавањето што требаше да го одржи пред голема група луѓе. Тоа беше необично бидејќи таа дотогаш редовно држеше такви предавања без никаков проблем. Го користев тестот О за да ја пронајдам причината за нејзиниот страв.

Проверив дали проблемот е страв од луѓе, од одредена личност, од тема, од срам, но таа несвесно одговори „не“ на низа можности. Потоа ја прашав дали се плаши од локацијата – одговорот беше „да“.

Клиентката била изненадена бидејќи во тој момент се уште не знаела на која адреса ќе го одржи предавањето. Продолживме со преглед. Несвесно ја прашав дали е одредена улица, соба, но дури кога прашав дали е зграда, одговорот беше да. После тоа тестот покажа дека постои и страв од височина. И покрај тоа што не знаеше каде ќе го одржи предавањето, делот што може да пристапи до целото човечко знаење ја препозна заканата.

Како да направите свој O тест

Понатаму откривме кога се појавил нејзиниот страв од височина, а тестот покажал дека тоа било кога имала 18 години. Клиентката се присети дека на 18-годишна возраст дошла во Хамбург од мал град да студира. Исплашена од големиот град, таа пристигнала во кампусот и првото нешто што и се случило таму е што и покажале висока зграда од која, како што и рекле, студентите се фрлале доколку паднат на испит.

Иако целосно заборавила на тоа искуство, секогаш имала впечаток дека стравот од неуспех е поврзан со висината“, објаснува Нада Кајзер. Непотребно е да се додаде дека на крајот се покажа дека местото на предавањето навистина било во висока зграда, иако за таа ситуација нема рационално објаснување.

Можеме да се тестираме со О тестот, без помош од терапевт, ни вели д-р Кајзер. Терапевтот ја тестира силата обидувајќи се да ги раздвои показалецот и палецот со прстите, а тоа можеме и самите да го направиме така што ќе направиме прстен со показалецот и палецот од едната рака и преку него ќе ги поминеме показалецот и палецот од другата рака прстен и се обидува да го одвои тој прстен со нив.

Поедноставен начин е да се обидете да го одвоите тој прстен со едниот прст од другата рака. Пред тоа треба да одредиме која е просечната сила со која создаваме цврст прстен. Силата што е помала од таа просечна сила ќе укаже на негативен одговор или стресна реакција на прашањето.

„Важно е да се знае како се поставува прашањето во овој тест. Ова всушност не се прашања, туку изјави. Ги користиме за тестирање теми, состојби и процеси. На пример, ако правам психотерапија со клиент, можам да проверам дали завршивме со работата или има уште нешто да работиме. Тоа укажува на процес. Велам: „Завршивме“ и тестирам. Ако прстенот е цврст, тоа значи дека навистина сме готови, а ако прстенот е слаб, тоа значи дека треба да продолжиме да работиме. Друг пример за тестирање на процесите е кога се обидувам да ја најдам точната година што се случило нешто.

Ако ги барам одговорите „да“ или „не“, прстенот ќе остане цврст кога ќе налетам на вистинската година, односно кога одговорот е да“, објаснува терапевтот и продолжува да опишува како може да се тестира. на спротивен начин – со прашување на што се отвора прстенот, а тоа обично се прави за да се истражат стресните состојби, т.е. емоциите. „Тогаш изјавата е поставена вака: „Бараме стресна тема.“ Тоа може да биде партнерство, работа или некои емоции како лутина, тага и слично, и секоја од овие теми е тестирана.

Ако темата е стресна, односно ако има проблем во неа, ќе го ослаби клиентот и ќе се отвори прстенот. Се зависи од тоа како ќе ја поставиме првичната изјава“, нагласува д-р Кајзер. Овој пристап бара одредена пракса и флексибилност, учење како да се постави правилната изјава, но секој може да научи да го користи.

Овој тест има двојна вредност. Покрај тоа што ќе го водите терапевтот или докторот во вистинската насока за да ја пронајде вистинската причина за проблемот или да укаже на вистинското решение, му помага на клиентот да открие што е тоа во неговата потсвест што го тера да наиде на слични проблеми.

Доколку клиентот успее да ја усогласи скриената емоција со неговото рационално знаење за неа и нејзиното значење, може да го започне процесот на лекување. Тогаш секој друг психотерапевтски или енергичен метод ќе функционира подобро бидејќи клиентот нема да остане само на ниво на ментално разбирање.

Што да избегнувате кога го правите овој тест

„Она што е во нашата свест е содржината што е веќе прифатлива за нас. Кога нешто ќе извадиме од потсвеста, правиме напор да го прифатиме и интегрираме, дозволуваме нешто што ни било претходно забрането. Така стануваме цели“, заклучува д-р Кајзер.

Со миостатскиот тест може да се тестираат многу специфични работи, на пример, од човек кој е алергичен може да се побара одредена работа на која е алергичен (на пример растение, храна или хемиско соединение, детергент), местото каде што е тоа нешто (дома, надвор од домот, на работа). Процесот треба да започне со велејќи: „Бараме што ја предизвикува алергијата“. Кога ќе побара што ја пали, прстенот ќе остане силен.

Искуството покажа дека нашата способност да ги држиме прстите цврсто споени слабее ако имаме свила на нас, кога имаме шеќер во телото или само во раката и ако имаме часовник на батерија на раката. Зошто токму овие работи нè ослабуваат; малку е познато, но тие треба да се избегнуваат при тестирање.

Мускулите можат да бидат и слаби ако нема доволно вода во телото, па затоа хидратацијата е важна подготовка за тестот. Понекогаш стресот и некои други чувства ќе не ослабат. Кога тоа ќе се случи, доволно е да почекате малку и да се опуштите.

Критичарите на овој тест често укажуваат на можната субјективност на терапевтот и клиентот, поради што се веруваше дека може да се манипулира со притисокот со кој се држи или влече прстенот. Но, изненадувачки, терапевтот не мора да го поставува прашањето гласно – тој може да го постави во себе и ќе го добие точниот одговор.

Може да почне со едноставни, очигледни факти и да си каже, на пример: „Ти си женско“. Ако клиентот е маж, прстенот секогаш ќе се отвора, ако изјавата е вистинита, секогаш ќе остане цврста и тоа е докажано многу пати. Пробајте го сами!

Ако го правите тестот без ничија помош – на лист хартија можете да напишете изјави што одговараат на вистината и оние што не одговараат (на пример „Јас сум женско“, „Јас сум машко“, „Се викам“, „Немам деца“,„Имам четири деца„).

Потоа преклопете ги парчињата хартија за да не можете да видите што пишува на нив, па измешајте ги и земете едно, држете го на момент во рака и потоа тестирајте го. Ако одговорот е да, односно, прстенот е цврст, проверете ја изјавата на листот хартија – тоа ќе одговара на вистината. Овој начин, всушност, покажува дека живееме во големо информациско поле кое не е ограничено на класично ментално знаење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *