Saturday, September 23

Сопственик на фирма им го скрати работното време на жените: Сакам повеќе време да поминуваат со своите деца – Браво за Џенан од БиХ

Сопственик на фирма им го скрати работното време на жените: Сакам повеќе време да поминуваат со своите деца – Браво за Џенан од БиХ.

Дојдовме до идеја да им дадеме на жените можност да поминуваат повеќе време со своите деца и семејството, бидејќи можеме да завршиме сè за седум работни часа.

Во казино компанијата CPU, жените можат да кажат дека го слават 8 март секој ден.

Хана Первиз и нејзините пет колешки, наместо осум, работат по седум часа дневно и за иста плата. Имаат бесплатни викенди, добиваат бенефиции и годишен одмор.

– Работев и во други фирми, често прекувремено. Процесорот не може да се спореди со ниту една компанија во Босна и Херцеговина. Дури и тој еден час ми значи многу како жена, мајка и сопруга.

Имам двегодишно бебе, имам повеќе време да му посветам на детето. За некој час е малку, за нас многу – вели Бишќанска Хана Первиз, вработена во процесорот, која продава ИТ опрема.

– Да се ​​биде доволно со децата и семејството, да се балансираат другите бројни обврски и во исто време да се задржи работното место е повеќе од тешка задача за една жена.

Сега имам повеќе време и полесно е да жонглирам меѓу сите обврски – приказна за Аваз Емин.

Текстот продолжува под огласот/Спонзорираните огласи:

Можноста да се намали работното време од 40 на 35 часа неделно, а за истиот профит, досега никој во БиХ, а и кај нас не понудил.

Тоа е произволна одлука на приватникот Џенан Капиќ во Казин. Вели дека придобивката е обострана и за компанијата и за вработените.

– Секоја компанија денес е соочена со заминување на работната сила. Ниту еден вработен уште не не напуштил, ниту од фирмата, ниту преку граница.

Дојдовме до идеја да им дадеме на жените можност да поминуваат повеќе време со своите деца и семејството, бидејќи можеме да завршиме сè за седум работни часа.

Жените, пак, имаат многу обврски. Мојата сопруга работи во друга компанија и често останува подолго на работа, што влијае на квалитетот на семејниот живот.

За жал, не можам да влијаам врз другите работодавци и нивните одлуки, но можеме да го искористиме нашиот позитивен пример за да ги поттикнеме да го сторат истото.

Потрудете се барем да го олесните – вели Капиќ.

Сите вработени имаат ист третман. Освен помалку работни часови за жените, сите работници имаат два слободни дена неделно, регрес за годишен одмор и годишен одмор пропишани со закон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *