Friday, December 1

Совети од познат електричар: Еве како да плаќате помали сметки за струја

Совети од познат електричар: Еве како да плаќате помали сметки за струја.

Со зголемувањето на цената на струјата се направи паниka меѓу луѓето бидејќи финансиски повеќето семејства не можат тоа да го поднесат, заради ниските примања.

Оваа зима се најавува дека ќе виде најтешка до сега, бидејќи има и недостиг на електрична енергија, па во секоја држава се донесени мерки за штедење.

Еве неколку совети од познат електричар кои ќе ви помогнат во тоа да можете да си ги извршувате сите потреби, а притоа и да заштедите а на крај да платите и пониска сметка за струја.

За да знаете како да заштедите струја, прво мора да дознаете на што трошите најмногу струја.

Како да заштедите струја ако се знае дека потрошувачката на струја по домаќинство е двојно зголемена во последните 50 години?

Покрај сè поефикасните енергетски уреди, се зголемија и бројот на уредите во домаќинството.

За да знаете како да заштедите струја, прво мора да дознаете на што трошите најмногу струја.

Најголеми потрошувачи на електрична енергија во домаќинствата се старите и енергетски неефикасни уреди, како и грејните елементи.

Најголема потрошувачка на електрична енергија се постигнува со уреди кои директно ја претвораат електричната енергија во топлинска енергија.

Тоа се бојлер, трофазен шпорет, фурна, шпорет, секакви греалки, пегла, сушара, фен. По нив се: машина за перење, фрижидер, замрзнувач, клима, машина за миење садови.

Бојлер – Со редовно годишно чистење на бојлерот можете да ја намалите потрошувачката на електрична енергија на самиот бојлер до 7 пати.

Рерна – Најекономично е да ја исклучите рерната 5-10 минути пред садот да биде готов бидејќи рерната ќе биде уште топла откако ќе ја исклучите.

Шпорет – Најдобар совет е да ја исклучите ринглата порано, како рерната, а треба да се додаде дека е важно да користите тави со дијаметар што е можно поблиску до дијаметарот на ринглата и тави со двојно дно.

Фрижидер и замрзнувач – За да можат фрижидерот и замрзнувачот да трошат што е можно помалку електрична енергија, потребно е редовно одмрзнување и отстранување на мразот од нив. Исто така, потребно е термостатот да се постави на најниска можна температура, која е доволна за да не почне да се расипува храната.

Фрижидерот и замрзнувачот не треба да бидат до грејни елементи како што се шпорети или машини за миење садови.

Во случај на фрижидерот важно е доколку не се инсталирани, да се постават на таков начин што да имаат доволно простор за вентилација одзади за да се спречи прегревање и дефект на компресорот.

Машина за перење – Најекономично е да ја вклучите само кога е целосно наполнета и, по можност, за време на поевтина тарифа за струја ако имате двотарифно броило.

Клима уред – Секој степен помалку во клима уредот за ладење ја зголемува потрошувачката на електрична енергија за неколку проценти. Клима уредите со инвертер се многу поефикасни енергетски.

Сијалици – Со користење на LED светилки, можете да заштедите многу електрична енергија во споредба со класичните светилки.

Тарифи:
За сопствениците на домаќинствата кои имаат двотарифен метар, најпрофитабилно е да се користат грејни елементи за време на поевтината тарифа. Поевтината тарифа е секој ден од 22 00 до 07:00 наредниот ден.

Доколку мислите дека сметката за струја ви е превисока и не сте сигурни дали тоа е поради струјното броило или самата електрична инсталација, можете да ја проверите електричната инсталација на следниот начин.

Електричните инсталации можете да ги проверите со исклучување на сите уреди во текот на ноќта (потребно е да ги исклучите со вадење на кабелот со приклучокот од ѕидот).

Откако ќе го исклучите уредот, запишете го балансот на броилото и наутро проверете дали рамнотежата на броилото е иста.

Ако има разлика, тоа значи дека има дефект во инсталацијата (најчесто кабелот е оштетен, има некое средно поврзување на помошните панели во ормарите или во ретки случаи броилото е неисправно).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *