Wednesday, October 4

СНАОДЛИВ ДЕЧКО: Четири години работел како доктор , а немал завршено ниту петто одделение

СНАОДЛИВ ДЕЧКО: Четири години работел како доктор, а немал завршено ниту петто одделение.

Четири години работел како лекар а немал ни основно образование. Никој не го забележал тоа, а на крајот случајно сам се издал.

Деталите во продолжение после рекламата.

На само 23 години, др. Верагандам Теја веќе работел во 16 приватни болници, водел неколку медицински кампови и волонтирал заедно со полицијата во Бенгал и со локалните работници за време на панде*ијата.

Ова звучи како завидна биографија за секој доктор, а особено за оној кој го напуштил училиштето во петто одделение и немал никакво медицинско образование.

Верагандам Теја од индиската држава Западен Бенгал повеќе од четири години работел како лекар пред да биде откриен и на крајот бил погоден двапати.

Прво, неговата втора сопруга го пријавила во полиција за психичко и физичко малтpeтирање, а потоа направил грешка затоа што и дал препорака на полицијата да го откаже kpиминалното досие под еден од псевдонимите.

Потребно било само малку истражување, а полицијата открила мрежа на лаги пред десет години, лажни дипломи и сертификати и неколку негови псевдоними. Нивниот заклучок бил дека кариерата и скоро целиот живот на Теја, всушност, биле измислица, пренесува Oddity Central.

„Тој е многу лукав“, го опиша Теја јужниот полициски службеник. “Кога ќе се сретне со некого, дознава дали му се допаѓа таа личност и постапува соодветно. Дури и кога беше уапсен во Бангалор за мамење, тој успеа да го заштити својот идентитетот на доктор”.

Кратко по почетокот на неговата медицинска кариера, полицијата го фатила како се претставува како службеник на ИПС, а тој исто така користел службени возила за кои тврдел дека му припаѓаат зашто е син на висок офицер на ИПС, но во тој случај успеал да се ослободи од обвинение.

Оттогаш работел како доктор во неколку реномирани специјални болници и со оглед на тоа што ги имал основните медицински вештини, кои ги научил за време на стажирањето, никој не се посомневал во него.

Се покажа дека неговите достигнувања не биле ни приближно толку импресивни како што сугерира неговата биографија. Го напуштил училиштето во петто одделение и побегнал од дома во 2005 година и патувал во различни поголеми градови, продавајќи шишиња вода и грицки во возовите. Така, тој се сретнал со д-р Пурушотам Реди, кој му обезбедил работа.

Тогаш дознал за социјалните и финансиските придобивки од медицинската професија и решил да ги доживее од прва рака. Д-р Реди, кој му понудил засолниште и финансиска поддршка на Теја откако слушнал дека е сираче, му помогнал да добие возачка дозвола и документ за гласање на неговата адреса, како и други важни документи.

Амбициозниот тинејџер подоцна го позајмил презимето на лекарот и работел на добивање на секакви лажни сертификати и дипломи за да ја зајакне својата измама.

Тој ги искористил сертификатите што ги фалсификувал за стажирање во болницата, каде ги научил основните медицински вештини што подоцна ги искористил за да се избегне сомневање.

По стажирањето отишол во Бангалор, каде работел некое време како окружен медицински офицер. Потоа се преселил во Хајдерабад, каде работел како лекар во неколку болници.

Да не биле поплаките на неговата сопруга, која ја започнала истрагата, како и неговите дрски препораки до полицијата да ги поништи кривичните досиеја на една од неговите многубројни псевдоними, Теја веројатно сè уште ќе работеше како лекар.

Истражителите откриле дека Теја, иако некои документи тврдат дека има само 23 години, всушност е многу постар.

Во нивниот извештај се споменува и дека за време на неговата четиригодишна медицинска кариера, тој лекувал голем број пациенти, вклучувајќи ги и оние со кор-онави-рус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *