Sunday, December 3

Се огласи црногорската полиција за прв пат после мacakpoт: Еден повик беше аларм за акција, ybиецот морал на преглед

Се огласи црногорската полиција за прв пат после мacakpoт: Еден повик беше аларм за акција, ybиецот морал на преглед.

Според полицискиот извештај, Вук Бориловиќ имал закажан специјалистички преглед.

Морничава тишина, пустош – вака е денеска во Цетиње по страшното злосто рство во кое Вук Бориловиќ ybи 10 лица, меѓу кои и две деца. Екипата на Телеграф излезгла на местото на страшното злостopcтво, каде го реконструирала целиот мacakp.

Во меѓувреме за прв пат се огласи и полициската управа на Црна Гора, чие соопштение го препишуваме во целост:

„Вчера, 12.08.2022 година, во 15.30 часот, од повеќе граѓани дежурната служба на Одделението за обезбедување Цетиње било известено дека во населбата Медовина било употребено огнено opyyжје.

Исто така, врз основа на досега спроведените извидувачки дејствија, вклучително и изјавите, односно прибраните информации, произлегува дека околу 15 часот и 30 минути В.Б. (34) имал телефонски разговор со друго лице, чиј идентитет засега нема да го откриеме, поради заштита на оштетените и сведоците, а во кој меѓу другото објавил дека му го одзел животот на семејството кое живеело со него во неговата куќа, односно две малолетни деца. На овој разговор му претходеше друг разговор за содржината и идентитетот на лицата, засега од истите причини нема да се изјаснуваме, но кои ги потврдуваат претходните наводи.

На местото на настанот веднаш се испратени расположливи полициски службеници. Кога стигнале, во близина на населбата Медовина, слушнале пукотници, врисоци и врева од мештаните.

Во исто време, гледајќи ги, осомничениот В.Б. употребил огнено оружjje против полициски службеници кои поради исполнување на законските услови возвратиле со употреба на огнено оружје со цел да го онеспособат напаѓачот. Тогаш од страна на полициските службеници биле испукани 20-тина проектили во правец на сторителот на тешкото кривично дело.

При размена на оган во овој инцидент, службеник на Полициската управа е ранет во главата. Досегашните мерки и дејствија укажуваат дека еден од проектилите испykaни од полициски службеници го погодил В.Б. и во таа прилика тешко го ранил.

По наизменичното користење на огнено оружје од страна на полициски службеници и В.Б., според нивните изјави и пријави, во еден момент повеќе немало употреба на оружjje од страна на В.Б.

Тоа го потврдува и исказот на сведокот кој разговарал со В.Б. околу 15 часот и 50 минути, односно дваесетина минути по телефонскиот разговор претходно извршен од В.Б. Според исказот на сведокот, во овој телефонски разговор од 15.50 часот, В.Б. изјавил дека ybbил голем број луѓе и дека е тешко paнет и дека мислел дека нема да преживее.

Полицијата не издаваше соопштенија од објективни причини, односно додека не се утврдат фактите и последиците од овој, за црногорски околности, несомнено невиден случај. Исто така, сметаме дека тоа беше единствениот одговорен пристап, особено имајќи предвид дека објавувањето на каква било недоволно проверена информација, која со оглед на специфичноста на околностите, би била многубројна и може да доведе до негативни последици.

Исто така, веднаш по пријава на полициски службеници за околностите на лице место и лоцирање на повредениот сторител на тешки кривични дела, како и блокирање на дел од просторот заради заштита на граѓаните и создавање предуслови за дејствување на тактичката единица, започна постапката.

Започнато е со ангажирање на специјалната тактичка единица (ПТЈ), а во меѓувреме cmpтта на В.Б. Сè уште се утврдуваат околностите, дали cmpтта настапила како последица на тешко повредување или последователно истрелување проектил од граѓанин на се уште неутврден начин. Во оваа смисла, полицијата има одредени податоци и индиции кои се проверуваат со понатамошни полициско-обвинителски активности.

Полициската управа, исто така, согласно своите процедури, во рамки на целосното утврдување на фактите од овој случај, ќе ги провери сите постапувања на своите службеници со цел авторитативно да утврди дали биле во согласност со законот и стандардите.

Специјалистички преглед
Во интерес на јавноста, укажуваме дека врз основа на прибраните информации, постојат индиции, врз основа на изјави на лица од непосредното опкружување на В.Б., кои укажуваат на промени во неговото однесување, но не и на потенцијално извршување на вакво кривично дело и по тој повод е закажан специјалистички преглед на В.Б.

Исто така, нагласуваме дека нема сознанија, ниту пак е пријавено во полиција дека имало претходни конфликти, ниту пак некој претходен напад во последниот период од страна на В.Б. на семејството на закупецот. Во истата смисла, извршувањето на ова тешко kpивично дело не треба да се поврзува со никакво незаконско однесување од претходниот период.

Полициската управа апелира на солидарност и овој тpaaгичен настан да не се злоупотребува во јавниот живот и на социјалните мрежи, ставајќи го во погрешен или манипулативен контекст, бидејќи злонамерно, неточно и неосновано изнесување факти во однос на поединци, како и редоследот на настаните, не е израз ниту почитување на жртвите, ниту помагање на надлежните институции да ги завршат сите постапки во согласност со законот.

Многу е важно, особено во контекст на бројните неодговорни коментари, соопштенија, соопштенија и однесувања, да се спречат какви било причини за натамошни конфликти меѓу семејствата, а особено во рамките на негативните обичаи кои треба да се искорени на територијата на Црна Гора.

Полициската управа ќе продолжи да ја информира јавноста за сите детали од овој случај и се надеваме дека јавноста ќе разбере дека секоја информација што ја дава Полициската управа бара повеќекратни проверки за што е потребно одредено време“, соопштија од полицијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *