Saturday, September 23

СВАДБА ПРЕТВОРЕНА ВО KOШMAP: Младоженецот му поставил прашање на КУМОТ пред матичарoт, КОЕ ПРЕДИЗВИКАЛО XAOC

СВАДБА ПРЕТВОРЕНА ВО KOШMAP: Младоженецот му поставил прашање на КУМОТ пред матичарoт, КОЕ ПРЕДИЗВИКАЛО XAOC.

На денот на свадбата стоел рамо до рамо со кумот, заедно отишле по невестата, се однесувал како се да е во ред.

Има една латинска поговорка која вели каде има љубов има и лага, а има и измама. Во денешно време, неверството не е тема на која луѓето се грчат, додека не им се случи на нив самите.

Тогаш исчезнуваат сите тие паметни совети како да се надмине ситуацијата, дали да се прости или да се остави и што понатаму. Тогаш сè е до емоциите: љубов, болka, понижување, коe и да дозволите да надвладее.

Се започнало кога тој побарал од својот најдобар пријател, млад претприемач, да и дозволи на неговата девојка, студентка во четврта година, да го заврши стажирањето во неговата компанија. Се плашеше дека ако отиде во голем град да стажира, ќе остане таму и тоа ќе биде крај на нивната двегодишна врска.

Знаеше дека неговиот најдобар пријател, неговиот брат, ќе се грижи за неа и дека ќе и помогне што поскоро да ги заврши сите обврски што и ги остави на факултет, за конечно да го испланираат заедничкиот живот.

Девојката го завршила стажирањето, а набрзо најдобриот пријател на нејзиното момче ја вработил. Наводно, му требал технолог, а таа токму во тој месец влегла во бизнисот.

На неговата среќа и немаше крај, мислеше дека уште една плата во куќата секако ќе им овозможи што побрзо да се осамостојат и да закажат свадба. Иако таа подоцна и доцна доаѓала од работа, се почесто одела на службени патувања, тој молчел.

На другарот му должел дека ја вработил и на тој начин се погрижил да живеат заедно и не сакал да прави проблеми.

Еден ден, откако таа се јавила по којзнае кој пат тој месец дека ќе доцни на работа затоа што требало да има инспекција во нивната фирма, тој излегол со другарите на пијачка. Паркирајќи се пред локалното кафуле спроти улицата, забележал пријателот како седи во автомобил.

Одејќи да го поздрави, ја видел неговата девојка како се качила на предното седиште и почнала да го бакнува. Не можеше да им верува на своите очи, на брат му, на другарот од детството и на вереницата заедно. Сè му станало јасно. Зошто ја вработил и зошто со месеци „работеле“ толку прекувремено.

Венчавката била за неполни два месеци, а тој веќе побарал од човекот кој го изневерувал пред него да му биде кум, што со задоволство го прифатил. Тој бескрајно ја сакаше својата девојка и не сакаше да ја изгуби, а беше искрен и кон себе.

Знаеше дека на негова возраст во мал град нема да најде друга жена. Знаеше дека не може без неа. Но, тој не можеше да го поднесе своето предавство. Човекот што го познавал со децении му забил noж во грб. Сепак, решил да молчи до свадбата.

На денот на свадбата застанаа рамо до рамо со кумот, отидоа заедно да ја земат невестата, тој се однесуваше како се да е во ред. Гледаше како кумот купува, ја гушка околу половината и добива подароци од неа. Тие се упатија кон општината на граѓанска свадба.

Кога матичарот прашал дали ја зема за жена, тој молчел. Настанала забуна бидејќи на никој не му било јасно што се случува и зошто не реагира. А потоа се свртел кон другарот и сериозно го прашал:

Куме, ја земам јас неа или ти? Сега кажи”. Сакал да го понижи пред сите. Сакал да го уништи, да го оцрни неговиот углед. И успеал. Никој повеќе не го погледнал на истиот начин.

Кумот молчел. Сите во салата разбрале што се случува, а невестата почнала да плаче. „Ти, куме, таа ти е жена, јас сум само нејзиниот шеф“. Штом се потпишал во регистарот, ја напуштил свадбата.

Најдобриот ден на девојката се претвори во кошмap. Немаше класична честитка и сите гледаа во неа. На сопругот му објаснила дека кумот со месеци ја уценувал дека ќе ја остави без работа и дека ако не остане со него, ќе добие отказ.

Таа излажа. Нејзе и се допадна, многу, а иако го сакаше долгогодишниот дечко, подлегна на искушението и сакаше да се забавува со шефот. Таа беше задоволна од вниманието кое избледе со текот на годините во врската.

Сепак, таа не го сакаше. Затоа и покрај понижувањето кое го доживуваше во моментот, таа молчеше. Ја спаси врската и се омажи. Таа никогаш повеќе не отиде на работа.

Сепак, таа и до ден денес ја плаќа својата казна. Во општеството на неа гледаат со прекор иако поминаа години од свадбата, а за оваа приказна се зборува во Србија и не се знае дали е урбана легенда или вистински настан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *