Friday, December 8

Санела била ЖPTBA на голема пирамидална измама: Ѝ верував на Мери и изгубив 800.000 динари

Санела била ЖPTBA на голема пирамидална ИЗMAMA: Ѝ верував на Мери и изгубив 800.000 динари.

Внимавајте многу, ваквите измами се многу чести во последно време, а ги има доста и кај нас.

Пред да ја прочитате приказната на овас измамена жена, прочитајте што всушност значи Пирамидалната шема и како функционира сето тоа, за да не се најдете во иднина на местото на Санела.

Пирамидална измама — манипулативна финансиска операција која им исплаќа на луѓето кои инвестираат поврат во форма на дивиденда или на камата од нивните сопствени вложени средства, наместо од реален заработен профит.

Траењето на Пирамидалната шема зависи од постојаното зголемување на протокот на пари од инвеститорите за да се одржи измамата. Системот е осуден на пропаст, бидејќи профитот од вложувањата е помал од повратот што им се исплаќа на инвеститорите.

Во Македонија се познати повеќе пирамидални измами: штедилниците ТАТ, Лавци, Алфа-С и други, играта Џек-Пот, итн.

Најголема е онаа со Аферата ТАТ, во која биле оштетени околу 13.000 граѓани за повеќе од 120 милиони германски марки или 60 милиони евра.

А се зборува и дека наводно, мрежата Лајконет/Лајонес, која во моментот е актуелна во Македонија, а која ја презентира Зоран Витанов од Струмица е исто таква Пирамидална шема, но тоа сеуште не е потврдено.

Во продолжение приказната на една измамена жена во Србија од ваква Пирамидална шема, па доколку некој ви понуди нешто вакво да знаете како да препознаете и да се заштитите.

Во кинеската пирамидална шема во која наcтpaдаа околу 100.000 српски државјани, a и голем број луѓе ширум светот, Пирочан Санела Стефанов несакајќи учествувала речиси од самиот почеток.

Таа, како што вели, донела многу нови членови во групата без да знае дека ќе ги вовлече во сериозна измама која многумина ги оставила со долгови и заеми до гуша.

Сите жpтви работеле на интернет платформата за „виртуелно купување“ зад компанијата „Kangoroo treasure“, чии претставници исчезнале без трага со сите нивни пари.

„Овде сум речиси од самиот почеток. Налетав на извесна Мери Сесилија на Интернет и таа имаше трпение да ми објасни како функционира се.

Работата наводно била „виртуелно купување“ и „кликнување“ на одредени производи, за да се подобри нивната продажба, вели Санела, тврдејќи дека очигледно има работа со големи манипулатopи.

Членовите кои решиле да работат на оваа платформа морале да уплатат минимален депозит од 2.000 динари на сметката на компанијата, кој по уплатата ќе се најде на сметката на корисникот на платформата, а со тие пари се извршувале задачи, како на пример пишување рецензии за одредени производи на Amazon, Alibaba, AlliExpress … кои се лошо оценети, со цел да се подигне нивниот рејтинг на страницата.

За возврат, членовите добиле 0,1 отсто од сумата што ја платиле. Колку повеќе пари имаа на платформата, толку повеќе пари ќе добијат од задачите. Санела вели дека на почетокот се било одлично.

„Мојата работа беше да ги повлечам луѓето. Постојано беше приказната „прошири го тимот, прошири го тимот… Навистина верував во Мери, која сега не знам дали воопшто постои.

Зборуваше за трајно вработување, некоја дивиденда, плата и беше многу убедлива. Имаше потпишани договори, документација од АПР, банки…

Едноставно, ништо не изгледаше незаконски“, вели Санела за Нова.рс, истакнувајќи дека кредибилитетот на „Мера“ го поткрепува и тоа што „100.000 луѓе во Србија ја купиле нејзината приказна“.

„Беше навистина лесно: за 50.000 месечно добиваш 100.000. Направивме виртуелна набавка и од секој член што го внесовте, процент од провизијата оди кај вас.

Добивте провизија до „трето доба“, односно од секој човек што го „влекол“ некој што сте го донеле на платформата.

Вклучив луѓе, но секој вклучуваше некој друг и имаше своја мрежа. Се рашири полошо од короната“, вели нашиот соговорник, напоменувајќи дека бизнисот цветал во првите месеци.

Се отиде дотаму што Санела по налог на „Мери“ дури под закуп издаваше канцеларии во Пирот.

„Инвестиравме пола – половина во канцеларија и опрема, со договор секој месец да ми враќаат по 10 проценти од инвестицијата. Канцеларијата беше официјално отворена на 1 септември, а Мери планираше да одржи и свечено отворање“, вели Санела, напоменувајќи дека дури сега гледа дека и претходно имало предупpeдувачки знаци, но дека тогаш, додека парите биле на сите сметки, не ce загрижилa премногу.

„Никогаш немавме можност да разговараме на телефон или преку видео повик, сè беше секогаш преку Whats Up и Telegram. Сите со кои комунициравме имаа српски броеви од ВИП мрежата, а пораките беа на српски или хрватски.

Имаа минимум 20 ВИП картички“, вели нашата соговорничка, напоменувајќи дека знаела дека работи во кинеска фирма поради документите на АПР, каде пишува дека правниот застапник на „Кангоро“ во Србија е извесен. Кинески државјанин Либо Лиу.

„Понекогаш длабоко верувам дека тие постојано беа таму во Србија, бидејќи временските зони меѓу Кина и Србија се големи и беа достапни секој ден од 9 до 23 часот, по наше време“, вели Санела.

Бизнисот одел толку добро што таа дури планирала да постави билборди околу Пирот, за да покани што повеќе луѓе да работат за оваа платформа и „секој да живее добро и да заработува“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *