Friday, December 8

Приказната за таткото: “Не им кажав на децата што РАБОТАМ”

Приказната за таткото: “Не им кажав на децата што РАБОТАМ”.

Еве што значи да си татко.

Текстот прочитајте го после рекламата.

Ова е приказна за татко. Татко кој никогаш немал шанса да оди на училиште. Секој ден се бореше да заработи доволно пари за да им даде шанса на ќерките за образование. Ова е неговата приказна:

„Никогаш не им кажав на моите деца што правам. Не сакав да се срамат од мене. Кога мојата најмлада ќерка ме праша што правам, јас и реков дека сум работник.

Пред да дојдам дома се бањав јавно бањи за да не сакаат Сакав да ги образувам ќерките за да можат да застанат пред другите со гордост.

Не сакав да ме гледаат онака како што ме гледаат. Луѓето секогаш ме понижуваа. Секој денар што го заработив инвестирав во нивното образование. Никогаш не купив нова кошула, наместо тоа би им купил книги. Само сакав да ме почитуваат. Бев чистачк.

Ден пред последниот ден од пријавувањето на факултет не можев да добијам парите за нејзината школарина. Не можев да работам тој ден. Седев до ѓубрето и се обидував да ги сокријам солзите. Сите колеги ме гледаа, но никој не ми пријде.

Не успеав и бев скршен. Не знаев што да и кажам на ќерка ми кога ќе се вратам дома. Јас сум роден сиромашен. Верував дека ништо добро не може да му се случи на сиромав.

После работа сите чистачи дојдоа кај мене, седнаа и ме прашаа дали ги сметам за браќа. Пред да им одговорам, ми ги дадоа дневните сметки. Кога се обидов да ги одбијам, тие се соочија со мене и ми рекоа:

„Денес ќе гладуваме ако треба, но ќерка ти ќе оди на факултет”. Не можев да ги договорам. Не се избањав тој ден, отидов дома како чистачк. Ќерка ми наскоро ќе заврши факултет.

Тие тројца не ми дозволуваат повеќе да работам. Таа има хонорарна работа. Но, тоа често ме носи на моето работно место. Нахрани ги сите мои колеги заедно со мене. Тие се смеат и ја прашуваат зошто толку често ги храни.

Таа им вели: „Сите вие бевте гладни тој ден за да станам ова што сум денес”. Молете се за мене, да ве хранам сите, секој ден”. Денес не се чувствувам како сиромав. Кој има такви деца не може да биде сиромав!

Идрис Понекогаш е лесно да се заборават сите жртви на нашите родители за нас децата”. Споделете ја оваа приказна на Фејсбук ако мислите дека овој татко е вистински херој

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *