Friday, December 1

Прекрасни вести за граѓаните во Македонија: Пакет мерки за помош на граѓаните и фирмите – Еве од кога

Прекрасни вести за граѓаните во Македонија: Пакет мерки за помош на граѓаните и фирмите – Еве од кога.

Убави вести во Македонија, ќе има помош за граѓаните и фирмите.

Еве за кои категории и од кога во продолжение после рекламата.

До вечер ќе бидат финализирани мерките за најранливите категории граѓани, најави денеска Димитар Ковачевски.

Тој посочи дека од понеделник ќе има мерки кои ќе може да се најават за најранливите категории на граѓани.

Во однос на компаниите, пак, Ковачевски истакна дека постојано се разговара со стопанските комори и за помош на бизнисот.

– Владата секојдневно разговара со стопанските комори како да им се помогне на големите компании кои се на либерализираниот пазар. Се подготвува пакет мерки кој би требало да биде финализиран до крајот на овој месец, рече премиерот.

Според него, намалувањето на ДДВ-то не е клучно во однос на намалувањето на цената на електричната енергија која се зголеми десет пати во споредба со цените пред вojната во Украина туку она што е потребно е максимално зголемување на производството на електрична енергија и ставање во функција на сите производствени капацитети.

– Се разговара државата да им помогне на големите потрошувачи кои се на либерализираниот пазар. Разговараме за обезбедување поевтина струја од билатерални извори, со Бугарија, Турција, Грција, Србија.

Во моментов се подготвува пакет мерки кој би требало да биде финализиран до крајот на овој месец.

Ќе се земат предвид карактеристиките на индустриите и врз основа на таква анализа и на буџетските можности, да обезбедиме финансиска поддршка на компаниите кои се на либерализираниот пазар.

Тоа во моментов се работи, ќе биде разговарано со стопанските комори. Прво ќе се излезе пред нив, а потоа и пред јавноста, кажа Ковачевски.

Во однос на енергетските капацитети, тој најави дека во понеделник ќе се пушти еден таков во употреба, но не откри детали.

– Во понеделник ќе има пуштање во употреба на уште еден производствен енергетски капацитет. Верувам дека во мојот досегашен мандат од девет – десет месеци ќе имаме скоро еднакво инсталирана моќност на нови производствени капацитети на електрична енергија колку што биле инсталирани во последните 30 години, истакна Ковачевски.

За снабдувањето со природен гас преку компаниите што ги посочи лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, пак, тој рече дека министерот за економија Крешник Бектеши е тој што треба да го соопшти исходот.

– Бектеши ќе соопшти сам каде бил и какви се резултатите. Тој ќе треба изворно да каже, зашто тој ја водеше нашата делегација. Позитивно е кога ќе стигне понуда и кога таа ќе биде подобра од другите.

Јас не можам да интервенирам и да елаборирам понуди од приватни компании ако ги имаа воопшто, кои треба да стигнат во Комисија која независно треба да врши евалуација. Тоа е и етички и законски, рече премиерот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *