Saturday, September 23

Погледнете ја вилата на Тито која е продадена за 50.000.000 долари ВО КЕШ! Има 32 соби, 12 бањи, имаше и тајна соба

Погледнете ја вилата на Тито која е продадена за 50.000.000 долари ВО КЕШ! Има 32 соби, 12 бањи, имаше и тајна соба.

Еден од најстарите дворци во Њујорк, кој Југославија го купила во 1946 година, е продадена за 50 милиони долари во готово, потврди Даглас Елиман.

Прекрасна вила од варовник на Петтата авенија на Менхетен, во сопственост на петте држави наследнички на СФР Југославија, позната и како замокот на Јосип Броз Тито, продадена е за дури 50 милиони долари.

Недвижности Даглас Елиман објави дека Тристан Харпер, соработник брокер и еден од нејзините постојано врвни агенти, го продаде и затвори историскиот замок од 20.000 квадратни метри лоциран на адреса на Менхетен.

Агенцијата објави дека ја продаде вилата во Њујорк, резиденција на поранешната југословенска мисија во Обединетите нации, на престижната Петта авенија на Менхетен, за целосната барана цена од 50 милиони долари во готово. Продавачот на вилата, која ја користеше и Постојаната мисија на Србија во ОН, е петте држави наследнички на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Србија и вилата е купен од компанија со адреса во Њујорк.

„Новиот сопственик штотуку купи значаен дел од историјата на Њујорк“, рече Тристан Харпер, агентот на Даглас Елиман кој го затвори договорот.

Купувачот ги платил сите трошоци за затворање, од кои некои вообичаено ги плаќа продавачот за даноци за трансфер, брокерски такси итн., што додаде над 11 проценти на трошоците од џебот на купувачот.

Оваа палата е вила од варовник широк 30 метри, дизајнирана во 1903 година од архитектите Ворен и Ветмор од познатата станица Гранд Централ на Менхетен.

Во 1969 година, тој беше прогласен за индивидуална знаменитост на Њујорк, поради „импресивната чистота на стилот изведена со таков финес и авторитет“.

Погледнете ја галеријата: Титовата палата на Менхетен.

Резиденцијата во стилот на Beaux Arts има 32 големи соби и 12 бањи распоредени на девет нивоа директно од Централ парк.

Спектакуларни погледи од 10 соби свртени кон паркот вклучуваат некои од најпознатите градби во Мидтаун и Вест Сајд, стари и нови.

За време на Студената bojна, наводно имало тајна просторија на врвот на зградата која никој не можел да ја прислушува, а имало и прозори отпорни на kypшуми свртени кон Петтата авенија.

Повеќето од оригиналните детали на куќата останаа недопрени до ден-денес, вклучително и две неверојатни француски таписерии од 18 век над големите кривулести скалила, 17 камини, рачно врежани балустради направени од поединечни парчиња редок италијански мермер, златни листови, рачно насликани тавани кои потсетуваат на стара Европа, облоги од древен француски замок кој подоцна бил вграден во овој простор, и два лифтови.

Има и украсен светларник над двокатната главна сала со тавани од 34 метри. Откако Југославија се распадна во граѓанската bojна во 1990-тите, имотот беше „наследен“ од владите на петте држави наследници.

По договорот спонзориран од Обединетите нации потпишан на почетокот на 2000-тите, имотот првпат излезе на пазарот во 2017 година. понудите не беа договорени поради сложеноста на преговорите и внатрешните процедурални технички проблеми меѓу сопствениците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *