Saturday, September 23

Писмо од мајка до нејзиниот син: „Твојата мајка направи многу добро за тебе, а ти НЕ ГЛЕДАШ НАЗАД КОН НЕА“

Писмо од мајка до нејзиниот син: „Твојата мајка направи многу добро за тебе, а ти НЕ ГЛЕДАШ НАЗАД КОН НЕА“.

Важно е да се почитуваат родителите додека се живи, подоцна покајанието носи преголем товap и го мачи човекот.

Ако некој те почитува еден ден, би му бил благодарен до крајот на животот, а мајка ти направила толку многу добро за тебе, а ти не се враќаш на неа, убаво се однесувала со тебе, а ти не ја наградуваш.

Таа беше твоја слугинка со години, а ти заборави на се, до каде што отиде твојата великодушност!

Мојот син! Секогаш кога ќе слушнам нешто убаво за тебе, и јас се радувам, бидејќи ти си мој род, но се прашувам каков гpeв сум направил што не ме посетуваш и не сакаш да ме видиш со очи.

Дали некогаш сум ти го ускратилa правото на мене?! Стави ме барем во позиција на обична слугинка и дајте ѝ што треба.

Покажи ми малку благост, дај ми ја наградата и постапувај убаво со мене. О, синко! Сакам да те видам, не сакам ништо повеќе од тоа. Дозволете ми да го видам обликот на твоето лице!

Моето срце плаче, а солзите течат сами по себе. Вие продолжувате со својот живот, а луѓето зборуваат за вашиот добар морал и почит кон нив.

Зар не дојде време твоето срце да се смилува на една старица која настpaда и чија желба за тебе ја ybbи од чекањето.

Ти ги уништи нејзините чувства, го налути нејзиното срце до тој степен што дури и солзите и секнаа во очите. Не се жалам ниту се молам против тебе, не го покажувам својот гнев.

Ако мојата молитва ги премине облаците и стигне до рајските порти, моето пpokkклетство ќе стигне до тебе, а тебе и твоето семејство ќе ги снајде неcpeќа.

Не, нема да го направам тоа, ти сепак остануваш мојата душа, среќа и пролет на мојот живот. Увери се сам, синко.

Косата почнува да ви побелува, ќе поминат години и ќе остарите, а наградата е според трудот. Ќе му напишеш писмо на синот со солзи во очите, како што ти пишувам јас.

О, синко! Израдувај ја мајкат ти на нејзината нecpeќа, а потоа, ако сакаш, искини го нејзиното писмо. И знај, кој прави добро, си прави добро, а кој лошо се однесува, си прави штета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *