Sunday, December 3

Од денес започнува последната недела од Богородичниот пост- Сите верници треба да се придржуваат до ОВИЕ строги правила

Од денес започнува последната недела од Богородичниот пост- Сите верници треба да се придржуваат до ОВИЕ строги правила.

Почнува последната недела од Богородичните пости. Еве кон кои правила треба да се придржувате.

Целата статија продолжува после рекламата.

Богородичниот пост трае 14 дена – се практикува физички и духовно, а еве што е најважно!

На 14 август започна Богородичниот пост, кој е посветен на Богородица, а припаѓа на еден од четирите големи пости кои православните верници ги практикуваат во текот на годината.

Започнува на празникот на Светите маченици Макавеи, а завршува на празникот Успение на Пресвета Богородица, односно на 28 август. Се причестуваат верниците кои постеле до овој празник, а уште од античко време се верувало дека на овој ден треба да се причестуваат мајките и децата. Исто така, овој пост особено го почитувале жените уште од нашите предци.

Последната недела од Богородичниот пост започнува на 22 август.

Богородичниот пост трае 14 дена, но е еден од најстрогите пости.

Последните 7 дена се препорачува постење на вода.

Духовниот пост е поважен од физичкиот и подразбира дека треба да се ослободите од негативните и лошите мисли, лошите дела, односно да ја прочистите душата и наместо негативност, да разбудите светлина и внатрешен мир во неа.

Свети Јован Златоуст велеше: „Вие велите дека постете, убедете ме во тоа во вашите дела. А кои се тие дела? Ако видите сиромав, дајте му милостина, ако ги сретнете своите непријатели, помирете се со нив. Рацете ваши нека постат, воздржувајќи се од секаква алчност и кражба. Каква корист ни е ако не јадеме месо и риба, туку ги каснуваме и ги проголтуваме ближните“.

Во постот телото се чисти со храна, а со позитивни мисли, молитва, заедништво и добри дела го чистиме срцето и покажуваме дека ЉУБОВТА ни е најважна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *