Friday, December 8

НИШТО НЕ СЕ РАБОТИ ВО КУЌАТА: Утре ce слави Марија Магдалена, жените одат во црква, а ова треба да го направите за да ја исполните вашата ЖЕЛБА

НИШТО НЕ СЕ РАБОТИ ВО КУЌАТА: Утре се слави Марија Магдалена, жените одат во црква, а ова треба да го направите за да ја исполните вашата ЖЕЛБА

Празникот на Марија Магдалена, Македонската православна црква утре го празнува во спомен на Марија Магдалена. Се слави на 22 јули според старојулијанскиот календар (4 август според граѓанскиот Грегоријански календар).

Денеска се одбележува споменот на Марија Магдалена. Таа била родена во планинските предели на Сирија, околу градот Магдала, поради што била наречена Магдалена. Таа била грешница во младоста, но Исус ја спасил од нејзините гревови. Подоцна, таа стана негова ученичка, го следеше и ги слушаше неговите проповеди.

По Христовото воскресение, тој патува во Рим за да му го објасни Христовото воскресение на царот Тибериј со црвено јајце. Во таа прилика таа го обвини Понтиј Пилат пред царот, кој не сакаше да го заштити Исуса, туку го осуди на смрт како невин.

Подоцна, Пилат бил лишен од своето високо достоинство и протеран во Западна Европа, каде што ум рел. Од Рим Марија Магдалена отиде во Ефес, кај апостол Јован Богослов и таму по извесно време умpe.

Според евангелијата, по Воскресението, Господ ѝ се јавил двапати. Својот живот го завршила мирно во Ефес, а нејзините свети мошти подоцна биле пренесени во Цариград.

Инаку, Марија Магдалена во Житијата на светиите се споменува како „миротворец на еднаквите апостоли“. Таа заедно со Пресвета Богородица оплакуваше под распнатиот Христос на Голгота и трипати го посети неговиот гроб.

Народно верување
Според народното верување таа била сестра на свети Илија и затоа денес се можни временски непогоди, грмежи и град, па луѓето велат дека „брат и сестра разговараат“.

Таа е многу почитувана од Македонците, особено кај жените. Спаѓа во неподвижните празници и иако нема „црвена буква“ во црковниот календар, на тој ден, исто како и на огнена Богородица и на светиот петок, ништо не се прави ниту во куќата, ниту на полето.

Таа е многу почитувана од македонците, особено кај жените. Се верува дека Марија Магдалена е заштитничка на жените и постои обичај жените да запалат свеќа, да се молат и да размислуваат за желба на нејзиниот празник.

Народот верува дека, ако на нејзиниот празник, жените одат во црква, ѝ се помолат и запалат свеќа, тие можат да побараат исполнување на желбата и светителот сигурно нема да ги одбие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *