Saturday, September 23

“Не сакам да работам, ќе бидам домаќинка”: Психолог објаснува зошто ваквото размислување е ЛОШО ЗА ЖЕНАТА

“Не сакам да работам, ќе бидам домакинка”: Психолог објаснува зошто ваквото размислување е ЛОШО ЗА ЖЕНАТА.

Практичниот психолог Елена Воробиова истакнува дека голем број жени не сакаат да работат туку сакаат да се посветат на децата, домот и својот сакан сопруг.

Иако оваа опција често е економски оправдана, таа има голем број на недостатоци. Многу жени не сакаат да работат бидејќи работата често не им носи радост и задоволство, туку им ја одзема енергијата и времето.

Тие повеќе би сакале да се посветат на семејството и домаќинството бидејќи би имале повеќе време за себе.

Понекогаш се случува работата што ја работи жената да не биде добро платена, да и одзема време, а покрај тоа, сè уште ја чекаат сите домашни работи.

Ако мажот заработува доволно за да го издржува семејството, обично се согласува со идејата дека жената не треба да работи и да се посвети на семејството и домот.

Овој начин на живот може да биде задоволителен ако сите се задоволни со него, но може да има и некои лоши последици за жената. Според психологот Елена Воробиова, ваквиот начин на размислување не е добар за жената од 3 причини.

1. Таа е финансиски зависна од сопругот; Жената која не работи нема извор на приходи и е целосно финансиски зависна од сопругот.

Тогаш жената нема да може да си купи некоја ситница што и се допаѓа и секогаш ќе мора да бара пари од сопругот за се.

Во овие ситуации, мажите се во многу поповолна ситуација од жените, па можат да манипулиpaат со своите сопруги со тоа што не им даваат пари за нешто што им треба.

2. Неможност да се прехрани себеси и своето семејство; Во случај на ненадеен paазвод, жената која не работела нема пари и нема заштеда што дефинитивно би ѝ било добро во оваа ситуација. Не е редок случај жената да остане сама со своите деца и да не може сама да ги прехрани.

Жената која долги години е домаќинка нема лесно да најде работа бидејќи нема искуство, а сите добро знаеме колку е важно искуството кога барате работа.

3. Тие не го живеат својот живот; Некои жени го напуштаат школувањето или кариерата во која биле успешни за да се посветат на семејството и домот.

Иако во тоа време им изгледало како добра одлука, со текот на времето може да се каат за таа одлука.

Тие се чувствуваат празно и бесмислено. Тие често имаат чувство дека се заробени во туѓ живот и дека не го живеат животот каков што треба.

Овие жени често се чувствуваат осамено и изолирано од животот, особено кога децата ќе пораснат и секој оди по својот пат.

Нејзиниот сопруг има работа, има изградено социјален круг и пријатели, а таа останува со себе до самиот крај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *