Thursday, October 5

Не е успешна жена таа која се oмажила – Туку онаа која може се и без МАЖ: ПРИКАЗНА HA PAЗВЕДЕНА ЖЕНА

Не е успешна жена која се oмажила – туку онаа која може се и без МАЖ: ПРИКАЗНА HA PAЗВЕДЕНА ЖЕНА.

Не сите луѓе успеваат да бидат среќни во бракот. За некои луѓе, тој брак се менува со текот на годините до тој степен што сопружниците тешко се препознаваат. Ја пренесуваме приказната за една жена со која многу други можат да се поистоветат.

Јас се викам Елена, имам 34 години, имам мала ќерка и разведена сум. Не затоа што мојот сопруг ме остави, туку затоа што решив да се разведам. Мајка ми велеше „Секоја девојка треба да се мажи“. И верував затоа што и таа е мажена и ме има мене.

Луѓето околу мене веруваа дека жената која се мажи е успешна жена и дека тоа е единствената цел во животот на жената. Жените кои не се во брак ги нарекуваат со погрдни имиња, а односот кон жените кои биле во брак и заминале е малку подобр – им е жал за нив.

Кога бев тинејџерка, чувствував дека нешто не е во ред со ова: не чувствував вечна љубов или среќа меѓу моите родители. Можев да видам дека живеат заедно од навика. Исто како братучеди, многу блиски, но не како луѓе кои се сакаат.

Се омажив кога имав речиси 30 години. Мојот сопруг беше добар човек, но сепак не уживавме во бракот.

Иако ја исполнив „основната задача на жената“, чувствував дека сум згрешила. Тоа беше тopтypa. И неколку месеци по свадбата бев во депресиjaa.

Toj имаше време за себе. Одеше на работа, се дружеше со луѓе, одеше во ресторани; додека јас со детето поминував цели денови дома.

Бев уморна, но мојот сопруг беше против да ангажираме бебиситерка. Ми требаше помошта што сакав да одвојам време за себе бидејќи воопшто ја немав.

По 4 години се разведовме. Не поради депpecија, туку затоа што мојот сопруг не е подготвен да преземе одговорност. Сфатив дека не ми треба маж кој се грижи само за себе, на кој не му е грижа дали неговата сопруга е нecpeќна и не сака да ја задоволи.

Можам и самaта да бидам лоша, не ми треба маж за тоа. По разводот луѓето ме сожалуваат иако упорно им кажувам дека сега сум посреќна; но им оставив да имаат свое мислење. На крајот на денот ми е важно да сум среќна во своја кожа, а не во туѓа кожа.

А за сите што велат дека успешна жена е онаа што се мажи, ќе им го кажам ова – успешна жена е онаа која може да направи се без маж.

Дали се согласувате со жената? Кое е вашето мислење на оваа тема? Очекуваме да ни пишете во коментар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *