Saturday, September 23

Не е ПОЕНТАТА на бракот мажот секој ден да го дочека ручек и чиста куќа: Лабковски објаснува зошто

Не е ПОЕНТАТА на бракот мажот секој ден да го дочека ручек и чиста куќа: Лабковски објаснува зошто.

Многу луѓе денес се водени од мислењето дека менувањето пелени, чистењето на домот или миењето садови е апсолутно женска работа и домашна одговорност која жените треба да ја преземат на себе.

Според истите тие луѓе, мажот треба да прави строго машки работи како што се преместување на плакарот, закачување полица или поправка на неисправна славина во куќата.

Сепак, се поставува очигледното прашање, дали секој маж ги извршува овие работи секој ден?

Она што е сигурно за оваа поделба на трудот е дека женските обврски се нешто без кое семејството ќе гладува, без чиста облека или без основни хигиенски услови за домување.

За жените на овие работни места, невозможно е да земат една недела одмор и да не прават ништо низ дома.

Тие секогаш се на овие работни места и покрај фактот што многу жени имаат своја постојана работа и работно време.

Еве што за сето ова мисли Михаил Лабковски, успешен и познат психолог: „Во здрава врска мажот ги мие садовите не затоа што е „потребно“, туку затоа што жената дојде уморна, мажот, без да се преправа да биде херој, станува и ги мие садовите без да привлече внимание на себе.

Тоа го прави затоа што навистина ја сака својата жена и сака да помогне“. Исто така, поентата на заедничкиот живот не е мажот да доаѓа дома секој ден и да руча на маса, туку и жените не треба да очекуваат од сопругот да им обезбеди нова бунда или некои скапи чевли.

Ако мажот види дека жената нема време сама да прави се низ куќата, секако треба да и пријде на помош, бидејќи ништо лошо нема да му се случи ако и помага на сопругата во одредени задачи, напротив, тие ќе имаат чувство на уште поголема љубов и грижа еден за друг и тој и неговата сопруга.

На ист начин, жената треба да се води од мислењето дека нејзиниот сопруг не е паричник што оди и да прифати ситуација во која тој нема обврска да ги финансира сите нејзини желби.

Бракот ќе биде совршен кога сопружниците ќе престанат да си докажуваат еден на друг кој од нив прави повеќе за семејството, туку едноставно погледнете ја својата сродна душа и размислете како да и го олесните и направите животот посреќен.

Сè што е потребно е да направиме што повеќе еден за друг и да си го олесниме животот без намера да се натпреваруваме кој повеќе работел и придонел за семејството денес.

Би било многу добро ако ги разберете овие работи што е можно поскоро и ѝ го олесните животот на вашата сакана без да барате ништо од неа за возврат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *