Saturday, September 23

НЕРЕДОТ ВО КУЌАТА ОТКРИВА 8 ПСИXOЛОШКИ ПРОБЛЕМИ: Нечиста кујна е знак на депрecиja, а запуштената бања открива стpec

Веројатно сте слушнале за нашата стара изрека „Чиста куќа – чиста глава!“ Дознајте што зборува за вас нередот во вашата куќа

Неред во куќата открива дури 8 скриени психолошки проблеми, еве за што зборуваме:

1. Ако отпадот и кантата за ѓубре се скриени, а куќата изгледа уредно на прв поглед, тогаш сопственикот на таква куќа се обидува да им покаже на другите во најдобро светло, често дури и носи маска. За таквите луѓе е важно да зачуваат позитивна слика, дури и по цена на заблуда и илузија.

2. Скршените работи во домот укажуваат на тоа дека личноста не е способна сама да си ги реши проблемите, туку чека некој друг да го направи тоа. Вообичаено, таквите луѓе гледаат на животот преку „розови очила“, не прават конкретни планови и живеат еден ден, надевајќи се дека еден ден се ќе се реши само по себе, пишува Sensa.

3. Натрупаното биро обично зборува за инфантилност, ексцентричност и преценета самодоверба. Но, понекогаш преполната маса може да зборува за генијалност и развој на креативни квалитети, само ако човекот лесно може да ја најде вистинската работа меѓу нередот.

4. Ако корпата за отпадоци е секогаш полна, како и корпата за перење, тогаш личноста има тенденција да одолговлекува, односно претпочита да ги одложува работите за подоцна.

5. Ако има чувство на празнина на влезот од куќата, односно практично нема мебел, садови, работи и слично, тоа може да укаже дека сопственикот на домот е инфантилен и очекува дека му треба некоја личност да се создаде пријатна средина. Честопати овие луѓе чувствуваат дека не можат да бидат среќни кога се сами.

6. Валканата кујна може да биде знак за депресивно расположение. Дури и луѓето кои не сакаат чистење се обидуваат да ја одржуваат кујната чиста, пред се од хигиенски причини. Луѓето со намалена енергија и генерално ќе почнат да го запоставуваат домот од кујната (дамки, валкани садови во мијалникот…)

7. Валканата бања може да биде знак за долготраен стрес. Како прво, бањата се одржува чиста како кујната, а доколку се занемари може да значи дека личноста е постојано под стрес, напната и брза.

8. Прекумерното складирање на работи во куќата може да биде знак за пореметување наречено прекумерно акумулирање на непотребни работи во психологијата. Тоа може да биде форма на опсесивно-компулсивно нарушување и во овој случај потребно е да се консултирате со стручно лице како психолог или психотерапевт.

Од друга страна, крајноста е прекумерната чистота и стравот од неред, што исто така може да се смета за вид на опсесивно-компулсивно нарушување. Запомнете, со отстранување на непотребните работи од домот, уредување, живеење во чист и слободен простор, вие всушност си помагате да се ослободите од негативните мисли.

Уредувањето внатре може да зависи од аранжманот надвор, како и спротивното. Затоа, не заборавајте редовно да се посветувате на двете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *