Saturday, September 23

Неговата последна желба била сите пари да бидат закопани со него, еве како сопругата го исполнила тоа

Неговата последна желба била сите пари да бидат закопани со него, еве како сопругата го исполнила тоа.

Некогаш живеел човек кој работел цел живот и штедел пари.

Му немаше рамен во скржавоста. Ги сакал парите повеќе од се на светот, а пред cмpтта и рекол на сопругата:

„Кога ќе yмpам, сакам сите мои пари да ги ставиш во ковчег со мене“. Сакам да го однесам на другиот свет“.

Тоа го повторуваше постојано, додека не доби ветување од жената дека ќе го стори тоа.

Дојде тој ден и тој yмpe. На погpeбот во ковчег лежеше маж, до него седеше жена во црно, а до неа нејзината најдобра пријателка.

Кога завршила прошталната церемонија и почнале да го затвораат капакот на ковчегот, жената станала и рекла: „Само за миг!“

Во рацете држеше кутија за чевли. Таа дојде и ја стави кутијата во сандукот. Потоа го затвориле ковчегот и го спуштиле во земја.

„Се надевам дека не полуде и ги стави сите пари со тој стар скржавец?“ – праша нејзината пријателка.

Жената одговорила: „Да, ги ставив парите таму, како што ветив“. Јас сум праведна христијанка и не можам да лажам. Му ветив дека ќе ги ставам парите со него во ковчег“.

„Сакаш да кажеш дека си ставила се, до последен денар, во гpoб?“ – се изненадилa пријателката.

„Секако“, – одговори вдовицата – му ги зедов сите пари, му ги ставив на сметката и му напишав чек за целата сума, па нека ги уновчи кога ќе стигне“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *