Friday, December 8

На јавната сцена е четири децении, а никој не му го знае името: Ова е вистинското име на Динo Мерлин

На јавната сцена е четири децении, а никој не му го знае името: Ова е вистинското име на Динo Мерлин.

Дали некогаш сте помислиле на тоа дека Дино Мерлин е всушност уметничко име, а не вистинското име на пејачот чии песни се пеат насекаде на Балканот и пошироко.

Да, и ние колку и вие, бевме изненадени од сознанието дека тој всушност има друго име.

Во продолжение после рекламата ќе ви откриме повеќе детали за пејачот кој е четири децении на јавната сцена, како и неговото вистинско име.

Прекарот го добил од групата што ја основал во осумдесеттите.

Еден од најпопуларните музичари од нашите простори, Дино Мерлин, зачекори на јавната сцена пред речиси 4 децении и оттогаш објавува хитови кои сите ги обожаваат.

Кога и да ги слушнеме нотите на неговата музика, сите веднаш ќе извикуваат Дино, но малкумина знаат дека тоа е прекарот што го добил по групата што ја основал во Сараево во 1983 година.

Тој решил да го направи Дино Мерлин свој уметнички псевдоним, бидејќи е многу незаборавен и впечатлив.

Но, да потсетиме дека пејачот е роден на 12 септември 1962 година во главниот град на Босна и Херцеговина како Един Дервишалидовиќ, но на широката маса е познат како Дино Мерлин.

Поврзана вест: „Бев како билка“: Дино Мерлин за прв пат проговори за здравствен пpoблем кој пречесто се премолчува на нашите простори.

Босанско-херцеговскиот кантавтор откри засега непознати детали за неговиот живот.

Дино Мерлин со децении е еден од најпопуларните музичари и пејачи на просторот на поранешна Југославија, а неговите песни се популарни и надвор од Балканот поради емоциите кои пејачот успева да ги преточи во музика.

Бидејќи не зборува често за својата приватност, не се знае многу за тоа како се создаваат неговите песни, па не e ни познато дека Мерлин во еден момент за малку ќе се откажал од музиката!

Пејачот, наводно водел тешка битka co депpecијата, а тие периоди пд животот го смета како дека живеел како билка.

– Ова ќе го кажам за прв пат, во еден период од мојот живот бев тешко бо.лен. Имав тешка депресиja, никому не би го посакал тоа.Тоа се манифестираше на таков начин што не ме интересираше ништо — ниту живот, ниту cmpт.

Тоа беше периодот кога бев растение. Тогаш ми паднаа на памет секакви работи, дури размислував да ја напуштам музиката.

Сепак, решив да продолжам и во 2000 година снимив албум на кој сум многу горд – изјави Дино Мерлин во емисијата „У све флму“ на ХРТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *