Friday, December 1

На преображение НЕ смее да се плаче: Утре овие обичаи мора да се испочитуваат, а овие работи мора да ги ИЗБЕГНУВАТЕ

На преображение НЕ смее да се плаче: Утре овие обичаи мора да се испочитуваат, а овие работи мора да ги ИЗБЕГНУВАТЕ.

Годинава Преображението Господово се паѓа во петок – затоа строгиот пост е задолжителен за сите верници.

Празникот Преображение, кој во православието се вбројува меѓу 12-те големи Христови празници, МПЦ и нејзините верници го празнуваат во петок на 19 август.

Во црквата „Преображение“ во знак на благодарност кон Бога за плодовите што ги дава земјата, се осветува грозје и се дели на луѓето, а во предели каде што нема грозје, други плодови.

Празникот Преображение Господово е посветен на моментот кога, како што вели христијанското предание, Христос се преобразил на гората Тавор пред очите на апостолите и светнал како сончева светлина.

„Тогаш Мојсеј и Илија им се јавија на Христа и на апостолите, кои зборуваа со Господа за неговата cmpт во Ерусалим“, пишува во верските книги.

Секој празник и неговите обичаи се поврзани и со сезоната. Затоа луѓето обично велат дека од Преображение генерално нема повеќе многу жешко време. Исто така некогаш се верувало дека Преображението е последниот ден за капење во реките.

На Преображение, листот се претвора во планина, а каменот во вода, лисјата почнуваат да пожолтуваат и паѓаат, а водата станува постудена. На Преображението, небото исто така трипати се преобразува во ноќта.

Според распространетите верувања, на овој ден не треба да спиете преку ден, бидејќи кој тогаш ќе дремне ќе се трансформира и ќе биде поспан цела година. Не е добро ниту некој да плаче (затоа што ќе плаче цела година), ниту пак луѓето да го поминат цел ден во кафеана – да не им стане навика и да станат бурни.

Преображението паѓа на Богородичниот пост, кој претежно го постеле жени, но на тој ден обичај е никој, без исклучок, да не пости. Се јаде само леб и овошје.

По Преображението остануваат уште 7 дена до празникот Богородица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *