Friday, December 8

НАЈЧУДНАТА ТАЈНА НА СИТЕ ВРЕМИЊА: Ако го сфатите ова, се што ќе посакате ќе ви се оствари!

НАЈЧУДНАТА ТАЈНА НА СИТЕ ВРЕМИЊА: Ако го сфатите ова, се што ќе посакате ќе ви се оствари!

Низ целата наша историја, многу големи и паметни луѓе, професори, филозофи, пророци се расправаа или се согласуваа за многу работи, но тие едногласно се согласија за едно нешто, еден закон на природата: стануваме она за што размислуваме.

Тоа е најчудната тајна. Зошто воопшто го нарекуваме чудно и зошто е тајна, а всушност воопшто не е тајна? Парадоксално, само мал, занемарлив број луѓе ја дознале и разбрале оваа тајна. Затоа е чудно, и затоа поради некоја чудна причина овој закон сè уште останува тајна за повеќето луѓе.

Марко Аврелиј, големиот римски император сумираше сè што треба да знаеме:

Животот на човекот е она што го прават неговите мисли.

Бенџамин Дизраели, еден од најпознатите примери во британската историја рече:

Сè ќе дојде ако може да се биде трпелив. Ако човекот има своја цел, ќе ја постигне. Ништо не може да одолее на желбата што постои да ја исполни својата цел.

Вилијам Џејмс, големиот американски филозоф и психолог рекол:

Треба да се однесуваме целосно ладноkpвно, да се чувствуваме и да се однесуваме како да ни е веќе постигната целта. Таа состојба на свест безуспешно точно ќе ја направи врската со она што сакаме да го постигнеме и ние ќе станеме тоа.

Тоа чувство дека веќе сме успешни, дека веќе сме ја постигнале целта, ќе ни стане секојдневна навика, која ќе направи да се чувствуваме подобро и да бидеме далеку посигурни во себе и во она што го работиме. Но, навистина, мораме навистина да сакаме да ја постигнеме нашата ексклузивна цел, а многу е важно, во исто време, да не сакаме сто други работи, неповрзани со нашата сегашна цел.

Друг голем ум, Норман Винсент Пил, го кажа вака:

Ако размислувате негативно, резултатите ќе бидат негативни, ако размислувате позитивно, ќе постигнете позитивни резултати.

Одлична е и мислата искажана од познатиот Џорџ Бернард Шо: „Луѓето секогаш ги обвинуваат надворешните околности за тоа што станале“. Не верувам во случајност. Луѓето кои успеваат во денешниот свет се оние кои ги бараат околностите што ги сакаат, околностите што им одговараат, и ако не можат да ги најдат, ги создаваат.“ Прилично очигледно, нели?

Стануваме она за што размислуваме!

Човек кој размислува за конкретна и вредна цел, порано или подоцна ќе ја постигне, бидејќи активно размислува за таа цел. Спротивно на тоа, човек без јасна цел, човек кој не знае каде оди, чии мисли се збунети, човек кој живее под стрес, во секојдневен страв и грижи, затоа ќе создаде живот полн со фрустрации, стравови, стрес и грижа.

И ако не размислува за ништо, ќе стане ништо. Како што вели старата поговорка, како што сееме, така ќе жнееме. Во голема мера, човечкиот ум може да се спореди со нива на фармер. Земјата нуди многу избори на земјоделецот. На таа земја може да сее што сака. На самата земја воопшто не и е грижа што посеал земјоделецот на неа. За тоа одлучува селанецот.

Нашиот ум, како нивата на земјоделецот, ќе ни го врати она што сме го посеале. Нему не му е гајле што сме посеале. Ако земјоделец посее две семиња, на пример, едно семе пченка и едно бршлен, редовно ги наводнува двете растенија, ги оплодува, се грижи за нив, што мислите дека ќе се случи? Кога ќе дојде време, таа ќе му врати убав отровен бршлен, исто така и убава пченка. Ќе има две прекрасни растенија, едно хранливо и едно отровно. Значи, што сме посеале, ќе жнееме. Тоа е факт.

Ние не можеме да го смениме тој закон и немаме причина да се сомневаме во законот, бидејќи тоа е едноставно закон. Не можеме да одиме против него. Исто како и законот за гравитација. Човечкиот ум е многу поплоден, многу поневеројатен и помистериозен од полето на селанецот, но функционира на ист начин.

За него не е важно што сме му подметнале: успех или неуспех, конкретна, вредна цел достојна за нашите идеали и нашите вредности или збунетост, недоразбирање, стравови, стрес, депресија и сите други негативни работи.

При раѓањето нашиот ум доаѓа со другите работи со кои сме опремени за живот бесплатно! Но, работите што ги добиваме бесплатно, не можеме да ги цениме; ги цениме само оние работи за кои даваме пари и тоа е најголемата грешка. Парадоксално, сè што е навистина вредно во нашиот живот е бесплатно – нашиот ум, тело, душа, надежи, соништа, амбиции, интелигенција, љубов кон семејството, децата, саканите, пријателите, љубовта кон земјата во која живееме. Сите овие непроценливи вредности се бесплатни, а работите за кои даваме пари се многу евтини и можат да се заменат во секое време.

Паметниот човек ќе може да изгуби сè во еден момент и повторно да создаде богатство, каква и да го снајде среќа, што и да го скршат ветровите на патот до неговата цел. Ако ни изгори куќата, можеме повторно да ја изградиме. Нашиот ум е способен да ја врши секоја работа што ќе ја замислиме, но во пракса, наместо да ја користиме за големи работи, за постигнување големи животни цели, ние ја користиме за некои мали бесмислени работи, кои им помагаат на некои други луѓе таму да постигнат нивната цел, некои што знаат каде се движат, некои што знаат што сакаат од својот живот.

Одлучете сега, што е тоа што навистина го сакате? Ставете сè на хартија и засадете го тоа семе во вашиот ум. Тоа ќе биде најважната одлука што ќе ја донесете во вашиот живот. Ако сакате да успеете во одредена работа, да напредувате во компанијата во која работите, во вашето општество, во вашата заедница или организација, дали сакате да се збогатите?

Сè што треба да направите е да ја засадите таа цел, тоа семе во вашиот ум, добро да се грижите за тоа да не венее, да бидете упорни и да работите напорно кон таа цел што си ја поставивте и побрзо ќе стигнете до таа цел подоцна. Тоа ќе стане реалност.

Размислете за вашата цел на позитивен и опуштен начин. Замислете во вашата глава дека веќе сте ја постигнале таа цел. Опуштете го мозокот за момент и замислете, видете и искусете се како ги правите работите што ќе ги правите кога ќе ја постигнете целта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *