Friday, December 1

НАЈНОВА ВЕСТ: Се враќа BOEHИОТ РОК? Еве кога ќе започне и колку месеци ќе трае доколку се воведе

НАЈНОВА ВЕСТ: Се враќа BOEHИОТ РОК? Еве кога ќе започне и колку месеци ќе трае доколку се воведе.

Што мислите вие за оваа најава за враќање на boeниот рок?

Има потреба од враќање на boениот рок во Македонија, изјави на вчерашното гостување на ТВ 21, началникот на Генералштабот на АРМ, Васко Ѓурчиновски.

„Категорично ќе кажам да, има потреба. Знам дека на одредена популација можеби ова нема да им е популарна мерка.

Има потреба од причина што 3 или 4 месеци служење на задолжителен boен рок, пример, за машката популација, доколку се воведе, не мора да стартува веднаш.

Може првите година, две да бидат преодни, па да се започне од 2025 година на пример.

Зошто да не и женскиот пол, доброволно, да може да служи три месеци воен рок“, рече Ѓурчиновски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *