Sunday, December 3

МАЈКО, ЗОШТО ПЛАЧЕШ? Читање 1 минута, љубовта кон жената е вечна

МАЈКО, ЗОШТО ПЛАЧЕШ? Читање 1 минута, љубовта кон жената е вечна.

Мало момче ја праша мајка си: Мајко, зошто толку плачеш?

– „Затоа што сум жена“ – одговорила неговата мајка.

– “Не те разбирам!” – збунето рече момчето.

Мајката само нежно го прегрна и му рече: – Никогаш нема да разбереш синко.

Подоцна го прашал својот татко:
– „Тато, зошто ми се чини дека мама плаче без никаква причина?

– „Сите жени понекогаш ги леат солзите без никаква причина“ – беше единственото нешто што знаеше да каже татко му.

Момчето порасна и стана маж, а тој се уште се чудеше и бараше одговор зошто жените плачат. Една ноќ Бог му се јави на сон и го праша:

– „Боже, зошто жените толку лесно плачат?

Бог му одговори:
– „Кога создадов жена, таа мораше да биде посебна. И ги дадов рамениците доволно силни за да ја носи целата тежина на светот, а сепак доволно нежни за да утеши некого.

И дадов внатрешна сила да го издржи породувањето и одбивањето што го добива толку пати од нејзините деца. Ѝ дадов цврстина што и овозможува да продолжи кога сите други се откажуваат и да се грижи за своите роднини и семејството во време на болecт и неволja без приговори.

Ѝ дадов чувствителност да ги сака своите деца без разлика на се, дури и ако тие ја повpeдија многу. Ѝ дадов сила да го издржи својот сопруг преку неговите грешки и ја натерав од неговото ребро да го заштити неговото срце.

И дадов мудрост да знае дека добриот сопруг никогаш нема да ја повppеди својата сопруга, но повремено ја тестира нејзината сила и одлучност да застане покрај него. И на крај и дадов СОЛЗА да плаче.

Тоа е само нејзино да го користи секогаш кога и треба. Гледаш, синко, убавината на жената не е во облеката што ја носи, ниту во нејзината фигура или начинот на кој се чешла.

Убавината на жената мора да се види во нејзините ОЧИ, бидејќи таму е ВЛЕЗОТ во нејзиното СРЦЕ и ДУША – местото каде што престојува нејзината ЉУБОВ!

– „ЗАТОА“,- продолжи Бог.
– Биди многу внимателен и нежен кон жената, да не ја расплачеш, затоа што ја бројам секоја пролеана солза.

„ Жената настанала од човечко ребро, не од неговите стапала да ја газат цело време, не од неговиот ум да ја контролира цело време, туку треба да бидат еднакви, рака под рака да биде заштитена и покрај човековото срце да биде сакана.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *