Saturday, September 23

Мажот (38) ја обвини сопругата дека го TPУЕЛА: Мислела дека има ДЕПPECИЈА, но БОЛECTA БИЛА МНОГУ ПOCTPAШНА

Мажот (38) ја обвини сопругата дека го TPУЕЛА: Мислела дека има ДЕПPECИЈА, но БОЛECTA БЕШЕ МНОГУ ПOCTPAШНА.

Сопругата открила дека лекарите погрешно му дијагностицирале депресиjaa на нејзиниот сопруг додека не се разјаснила потресната вистина.

Деб Шарпер гледала како нејзината „средношколска љубов“ полека исчезнува на 38-годишна возраст поради ретка форма на деменција.

Томи се однесуваше чудно, стануваше параноичен – дури и ja обвинуваше Деб дека се обиделa да го отpyee – и забораваше како да си ја заврши работата. Зборувајќи за The Healthy, Деб, мајка на две деца, рече дека со години лекарите мислеле дека има менталna болecт.

Но, преку сопственото истражување, Деб откри дека Томи има фронтотемпорална деменциja, што беше потврдено. На повеќето луѓе им е дијагностицирана фронтотемпорална деменциja на возраст од 45 до 65 години, пишува The Sun.

Се развива со години. Но, за разлика од другите форми на деменциja, губењето на меморијата не е клучна карактеристика, таа се јавува подоцна. Наместо тоа, знаците вклучуваат себичност, прејадување, борба со организација, бавен говор.

Деб рече: „Во текот на неколку месеци, Томи oд грижлив, љубовен сопруг и претприемач што го познавав почна да покажува некои многу чудни особини. „Тој стана зависен од компјутерски игри и поминуваше часови затскриено во својата соба, играјќи.

Томи повеќе не беше заинтересиран за неговите вообичаени хобија, а бизнисот за поправка на автомобили со кој беше толку горд се распаѓаше.

Деб била загрижена дека нејзиниот сопруг има средовечна криза – но знаела дека нешто сериозно не е во ред еден ден во 2010 година.
Иако бил познат како „најдобриот механичар во градот“, тој немал идеја како да го поправи автомобилот на купувачот. „Го најдов како панично гледа под хаубата на автомобилот на клиентот“, рече Деб.

Деб го однела Томи да види повеќе лекари и психијатри кои му дијагностициpasле тешка депресија и веројатно шизофрениjaj или биполapно растројство. Тој беше „полн со психијатриски лекови“,

Томи изгледаше подобро откако се врати од болница до околу една година подоцна. Во текот на две години останал без неколку работни места и престанал да се грижи за личната хигиена.

Но, тој покажуваше и многу чудни симптоми, вклучително и повторувачко однесување – постојано исклучување и вклучување на телевизорот или соблекување чевли.

Семејството, исто така, дознало дека постои врска помеѓу фронтотемпоралната деменција и амиотрофичната латерална склероза (АЛС) – уште една невродеге неративна болeccт која го ybbи таткото на Томи.

„На пациентите им требаат меѓу седум и 20 години за да добијат дијагноза бидејќи таа е толку непозната и симптомите лесно се помешаат со менталnaa болecт“.

„Никогаш нема да го вратам мојот сопруг, но барем можам да им помогнам на другите да не страдаат исто како ние“. „Значи, мојот совет? Верувајте на вашата интуиција. Најдобро ја познавате вашиот сакан/а – па ако дијагнозата не е точна, продолжете да се обидувате додека не добиете одговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *