Friday, June 2

Лука не сака да го напушти селото, заврши факултет, а сега би сакал да се ожени: Не очекувам пред 25 години

Лука не сака да го напушти селото, заврши факултет, а сега би сакал да се ожени: Не очекувам пред 25 години.

Да не беше Лука, селското домаќинство во Семегњево за жал ќе беше како и секое друго во Србија. Ќе пропаднеше, а и куќите ќе се ypнат.

Додека српските села остануваат се попразни, тој остана да го подига наследството со свои раце.

Најпознатиот жител на Златиборац, Лука Црепулјаревиќ, откако се запиша на факултет и често престојуваше во градот, сепак остана доследен на својата цел, не сака да дозволи да згасне огништето што го изградиле неговите баба и дедо.

– Во изминатата година се уверив дека размислувањата ми се точни и на тој начин стекнав самодоверба и убедување дека сум на вистинскиот пат.

Понекогаш се колебав, но не се откажав од тој детски сон што го исполнив. Луѓето ја препознаа таа искреност во мене.

Со помош на добронамерни луѓе кои ми дадоа ветер во грб, со масовни коментари ми дадоа голема храброст за сето она што го правам, а меѓу народот се појавив како пример за позитивен млад човек кој сака да живее во селата и биди пример за другите – изјави тој за РИНУ Лука.

Да не беше Лука, селското домаќинство во Семегњево за жал ќе беше како и секое друго во Србија. Ќе се ypнеше, а и куќите ќе се ypнеа.

– Бев решен да му дадам значење на овој дом, друго е кога некој ќе влезе во него и ќе запали. Успеав да ја реновирам куќата, да ја адаптирам и едно семејство да живее нормално.

Не сакам да застанам тука, фала му на Бога што се е полно со амбари и амбари или шупи и ливади, имам многу добиток, зимници, се што му треба на едно домаќинство за да се прехрани во зима. Имам акумулирано доволно сено, стаклена градина.

Она што ми е лишено и што не можев да го купам е механизацијата која ми е неопходна за да можам сам да обработувам поголеми површини.

Допрва треба да изградам штала, за стоката да има пристојно место за престој, и каде да ја паркира механизацијата – вели овој млад стопан од Златибор.

Оствари дел од своите цели, се запиша на факултет и успешно ја заврши годината во предвидениот рок. Не му било тешко да живее на село.

– Следната важна цел е да се оженам, но не сакам да го правам тоа додека не наполнам 25 години, односно кога ќе се исполнат сите услови да основам семејство – искрен е Лука.

Овој млад човек додава дека се гордее со себе, бидејќи иако можеби нема, како врсниците, скапи автомобили и најнов телефон, знае дека се што има се заработува со неговата чесна работа.

„Што јадев, растев, правев… на тоа се гордеам најмногу. Можеби немам многу, но лицето ми е чисто, а тоа е најважно“, заклучува овој Златиборац.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *