Sunday, December 3

ИTHO, ИTHO! ПОВИК ЗА ПОМОШ: ,,Екипо наша драга, добивме дојава за можно излевање на реката Сава” пишува во објавата на ,,Загребачки фестивал”

Итнo, итнo! Повик за помош: ,,Екипо наша драга, добивме дојава можно за излевање на реката Сава” пишува во објавата на ,,Загребачки фестивал”.

Паника во Хрватска, се бараат волонтери. Имаат дојава за излевање на реката Сава.

Деталитњ во продолжение после рекламата.

ПОРАДИ силниот дожд и невремето вчера во повеќе делови на Хрватска се собираат материјалните штети, а Горски Котар се подготвува и за одбрана од поплави.

Поради врнежите кои паднаа и сè уште паѓаат, дојде до нагло покачување на нивото на водата во горното течение на Купа, а воведени се и мерки за одбрана од поплави со натамошен тренд на пораст, информираат од Државниот хидрометеоролошки завод.

Состојбата се влошува и на брегот на Сава.

ВОЛОНТЕРИ на Green River Fest Hrvatske vode предупредија на можно излевање на реката Сава.

На ливадата до мостот Хендрикс, до реката Сава, од 6 јули се одржува Green River Fest, кој трае до 2 октомври 2022 година.

Сепак, бројни работилници, изложби, предавања, концерти итн. да се поместат поради обилни дождови и можно излевање на реката Сава.

Тие објавија покана на Фејсбук бидејќи им треба помош. „Драг наша екипо, добивме дојава од Hrvatske vode дека наскоро се очекува излевање на реката Сава.

Затоа ве покануваме сите кои можете и сакате да помогнете, веднаш да дојдете до мостот Хендрикс бидејќи треба да се евакуираме до насипот.

Фестивалот ќе продолжиме штом врнежите се смират“, напишаа во соопштението.

Опacност од поројни поплави во долината Купа.
Од ЈВП Делнице известуваат дека патниот правец за Разлоге во моментов е отворен, но се молат граѓаните да не се движат непотребно низ Ќупската котлина. Се уште постои опасност од поројни поплави.

Предупредување од Националниот парк Ришњак:
Националниот парк Ришњак соопшти дека патниот правец Подгриќ – Купари е затворен.

Тие ги предупредија потенцијалните посетители да не се упатуваат кон изворот на Купа додека не се стабилизира времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *