Friday, December 8

Искрена исповед: ,,Јас и маж ми спиеме оддвоено веќе 7 години – Многу сме посреќни, верувајте ми”

Искрена исповед: ,,Јас и маж ми спиеме оддвоено веќе 7 години – Многу сме посреќни, верувајте ми”.

Јас и мојот сопруг живееме заедно 8 години, а 7 од нив спиеме во посебни соби. И не, тоа не е затоа што многу се караме, или поради децата, туку едноставно затоа што така сакаме.

Најважно е да се биде среќен. Но, всушност, кога правите сопствени правила во бракот, може да наидете на стереотипи кои ве натераат да мислите дека правите сè погрешно.

Решив да зборувам зошто претпочитаме да спиеме на овој начин, какви предности ни даваат, а ќе ги споделам и реакциите на нашите пријатели и роднини.

Како помина се? Едно утро се разбудив сама а бев сигурна дека легнав со дечко ми. Го најдов како мирно спие на каучот во другата соба.

За време на појадокот го прашав зошто отишол да спие во друга соба, ми рече дека цела ноќ се вртам и дишам гласно, а тој не може да спие.

Следната вечер се случи истото – отидовме да спиеме заедно и се разбудивме одделно. Беше очигледно дека треба да разговараме за тоа.

Во текот на разговорот сфативме дека ни е тешко да спиеме заедно. Моето момче се сети на сите наши тепачки што се случија затоа што не спиеше доволно: рчеше, го разбудив, немаше доволно сон и беше раздразлив. Понекогаш јас сум тој што ‘рчи, тој ме разбудуваше, а потоа не можеше повторно да спие.

Често еден од нас се будеше затоа што беше жешко или затоа што другиот стана да се напие малку вода, а еднаш сонував чуден сон и му забив нож на дечко ми право во око. Дополнително, сфативме дека имаме сосема различни распореди за спиење.

Во тоа време имав флексибилно работно време, па можев да читам или да гледам телевизија до доцна навечер, додека дечко ми стануваше рано, па му беше многу важно да спие добро.

Бидејќи и двајцата имавме проблеми со спиењето заедно, никогаш не спиевме повеќе од 6-7 часа и двајцата бевме нервозни, уморни и фрустрирани.

Така, дојдовме до заклучок дека најдобро би било да спиете во посебни соби. Морам да бидам искрена, на почетокот немав исто мислење за тоа како мојот дечко.

Беше малку чудно бидејќи сум навикната луѓето да спијат заедно. Моите родители почнаа да спијат одвоено дури по 25 години брак.

И мојот дечко се чувствуваше одлично: можеше многу побрзо да заспие, лесно се будеше, ни правеше појадок и среќен одеше на работа.

Престанавме да се караме, бидејќи повеќето од нашите тепачки беа за спиење, а и двајцата станавме помирни воопшто.

Психолозите исто така велат дека тоа што мора да се дели кревет со некого е многу иритирачко за машката психа. Во нивната природа е да го заштитат местото каде што спијат од можен непријател. Значи, кога мажот има некој до себе ноќе, тој не може целосно да се опушти.

Работата е во тоа што кога луѓето спијат заедно, нивниот нервен систем не може да се опушти и добро да се одмори. За жените тоа не е толку лошо – тие полесно се справуваат со овие проблеми од мажите, на кои им е многу поудобно кога спијат сами. Сите парови се различни и нема еден точен одговор за тоа како да го изградите вашиот семеен живот.

Ако ви е непријатно и точно знаете како да ја подобрите ситуацијата, разговарајте со партнерот. Погрижете се вашиот партнер да разбере дека нема ништо лично во вашата одлука, само на овој начин ви е поудобно.

Побарајте од партнерот да се обиде да ве разбере. Можеби ако на вашиот партнер сè уште не му се допаѓа идејата, можете да се обидете да најдете компромис, на пример, да спиете одделно неколку пати неделно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *