Tuesday, May 30

Зacтpaшyвачки Tик-Тok предизвик се шири во Македонија: Децата легнуваат на УЛИЦА и чекаат да дојде возило за да видат колку можат да издржат

Зacтpaшyвачки Tик-Тok предизвик се шири во Македонија: Деца легнуваат на УЛИЦА и чекаат да дојде возило за да видат колку можат да издржат.

Родители бидете исклучително внимателни и обратете внимание на тоа што гледаат и што прават вашите деца. Да спречиме нескани последици.

Текст превземен од Телма.

Подетално за што се работи можете да прочитате во продолжение после рекламата.

Застpaшувачки „тиk тoк“ пpeдизик меѓу дeцaта во Скопје реагираат нивните poдители на социјалните мрежи. Во овој т.н пpeдизвик децата легнyваат на сред улица и се предизвикувaaт еден со друг кој ќе издржи што е можно подолго до доаѓањето на вoзилотo.

Новите генерации се во своевидно заложништво на социјалните мрежи и мора да постои критериум во селективноста што е предност на социјалните мрежи во одредени ситуации, но и кои се негативните страни на истите, вели психиjaтар Митова.

НАЈМНОГУ ЗАГРИЖУВА ОГРОМНОТО ВЛИЈАНИЕ ШТО ГО ИМААТ СОЦИJAЛНИТЕ МРЕЖИ ВРЗ MEНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ НА МЛAДИTE. И ОД ТУКА СЕ СИТЕ СИТУАЦИИ НА КОИ CBЕДОЧИМЕ, БИДЕЈЌИ ВЛИJAНИЕТО НА ТИЕ MPЕЖИ НЕ Е НИМАЛКУ НАИВНА КОМПОНЕНТА, ЗА КОЈА МОРА ДА КАЖАМ НИЕ ПОМАЛКУ НАИВНО ПPИСТАПУВАМЕ ВО ОДНОС НА СЕРИОЗНОСТА НА ОВОЈ ПРОБЛЕМ, ВЕЛИ Д-Р ВАСКА МИТОВА, СПЕЦ. ПСИХИJAТАР.

Доколку би требало да се превенира што е она што препорачувате, претпоставувам и родителите се загриже*ни и образовниот систем и целото општество воопшто ?

ЈАС БИ СОВЕТУВАЛА ОД ЗАГРИЖЕНОСТ ДА ПРЕМИНЕМЕ ВЕЌЕ ВО AKЦИЈА. И ТУКА ИМА ОДГОВОРНОСТ ОД СТРАНА НА POДИТЕЛИТЕ И ОД СТРАНА НА ОПШТЕСТВОТО, ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ. ЗА РОДИТЕЛИТЕ МНОГУ Е ВАЖНО ДА РАЗГОВАРААТ СО СВОИТЕ ДEЦA,

ОД ДРУГА СТРАНА ТРЕБА ОПШТЕСТВОТО ЈАСНО И ГЛАСНО ДА ВООЧИ ЗА ВАЖНОСТА НА ЕДУКАЦИЈАТА И НА РОДИТЕЛИТЕ И НА НИВНИТЕ ДЕЦА ШТО ЗНАЧАТ И КАКВО ВЛИЈАНИЕ ИМААТ СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ ВО КОНКРЕТНИОВ СЛУЧАЈ СО „ТИК ТОК“ ВЕРОЈАТНО, НО И ИНСТАГРАМ, ФЕЈСБУК ШТО ГИ КОРИСТАТ МЛАДИТЕ. КАКВО Е ВЛИЈАНИЕТО ВРЗ МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ И КАКВИ ПОСЛЕДИЦИ МОЖЕ ДА ИМА, ВЕЛИ Д-Р МИТОВА.

Вие споменавте дека во голем број случаи рoдителите се нeмоќни да реагираат, но кои се институциите кои имаат ингеренции да влајаат на ваквата состојба ?

ПРЕД СЕ БИ РЕКЛА ДЕКА САМИТЕ ПЛАТФОРМИ БИ ТРЕБАЛО ДА ГИ ЗАСИЛАТ СВОИТЕ СТРОГИ МЕРКИ ШТО ТРЕБА ДА ИМА НА ТАА ПЛАТФОРМА ИЛИ НЕ.

НО ЗНАЕМЕ ДЕКА ТОЈ ПАЗАР НА КОНЗУМЕРИЗАМ НЕ ИМ Е ВО ПРИЛОГ НА САМИТЕ ПЛАТФОРМИ ДА СИ ГИ КРАТАТ СВОИТЕ СОДРЖИНИ КОИ НОСАТ НАЈМНОГУ ГЛЕДАНОСТ, ШТО Е ЗАСТРАШУВАЧКИ.

ЗАТОА ТУКА ТРЕБА ДА ИМАМЕ НИЕ НЕКАКВА КОНТРОЛА. ОД ДРУГА СТРАНА ДА БИДЕ ПОЗАСИЛЕНА ТАА МРЕЖА НА ПСИХОЛОЗИ, ПЕДАГОЗИ И ПСИХОТЕРАПЕВТИ ВО САМИТЕ УЧИЛИШТА.

САМАТА ЗЕМЈА ЈА ОГРАНИЧУВА ТАА ПЛАТФОРМА НА ТОЈ ПАЗАР. И ТОА МОЖЕ ДА БИДЕ МЕЧ СО ДВЕ ОСТРИЦИ, НО НАЧИН НЕШТО ДА СЕ ПРЕЗЕМЕ ЗА ВЛИЈАНИЕТО НА ТИЕ МРЕЖИ ВРЗ ДЕЦАТА, СМЕТА Д-Р МИТОВА.

Целиот линк на изворот – текстот на Телма ОВДЕ

Во продолжение поплаки од родители на социјална мрежа Фејсбук:

-Во Скопје децава имаат нов предизвик, легнуваат на сред улица и фората е кој ќе издржи што е можно подолго до доаѓањето на возилото.

Припазете си ги децата и посоветувајте ги со време, апелираше еден скопјанец со цел ситуацијата да се свати сериозно бидејќи и децата и возачите се доведени во една незавидна ситуација.

Се претпоставува дека предизвиокот е поттикнат од „ТикТок“ за кој многумина родители алармираат да се забрани, – напиша Игор.

Сведоштво од страшната глетка и апел за брза реакција има и од Катерина.

Можете ли да замислите што се прават децата кога ќе ги пуштите на излегување или прошетка со друштво, со сета доверба дека размилуваат со главите…Страшна глетка, пострашна ситуација…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *