Friday, December 1

ЗОШТО ЖОЛТАТА КОСА ЈА ВИКAME ПЛАВА? Одговорот ќе ве Ш0KИPA сите, ова никогаш не ни паднало на памет!

ЗОШТО ЖОЛТАТА КОСА ЈА ВИКAME ПЛАВА? Одговорот ќе ве Ш0KИPA сите, ова никогаш не ни паднало на памет!

Многумина не ни помислуваа зошто е тоа така.

Сите ние сме навикнати жените со жолта коса да ги нарекуваме плавуши. Кога велите плава коса, никој не помислува на небесно сината нијанса, а еве зошто.

Порано во нашиот јазик постоеја само светли и темни сорти на коса, па се спомнуваат загасена и сјајна коса, а не специфични бои.

Како се зборуваше?
Во старословенскиот јазик, зборот „плаво“ се користел за да се опише нешто што било светло, бледо и можело да се користи за опишување и на бело и на златно жолто.

За она што денес го нарекуваме плаво, тогаш, во посебни случаи, се користеле придавки, како „син“ или „модар“. Доказ за тоа се старите народни песни во кои житните полиња во далечината се „олави“, додека длабочините на морето се „модри“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *