Saturday, September 23

Зачувајте го овој текст и прочитајте го кога ќе почувствувате дека негативните мисли ве гушат (2 минути читање, мудрост засекогаш)

Зачувајте го овој текст и прочитајте го кога ќе почувствувате дека негативните мисли ве гушат (2 минути читање, мудрост засекогаш).

Прочитајте го овој текст уште еднаш ако некогаш се чувствувате лошо…

Мудроста на животот…

1. Животот не е лесен, но може да биде прекрасен. Иако може да се соочиме со многу нecpeќни околности за кои не сме подготвени, сепак можеме да бидеме среќни во овој „несовршен“ живот ако ја промениме нашата перспектива.

Ќе бидеме поподготвени за сите неволjи ако го прифатиме едноставниот факт дека не може да има подеми во животот без падови.

2. Луѓето кои не разочаруваат не се ништо повеќе од лекции. Тие дојдоа во нашите животи за да не научат нешто за нас самите или за животот. Најголемите промени често доаѓаат од најголемите разочаpyвања. Така се развиваме и растеме и носиме подобри одлуки во иднина.

3. Не можеме да го промениме минатото, но можеме да ја промениме иднината. Ние не сме дефинирани според она што сме го направиле или она што ни се случило, ние сме дефинирани според тоа што избираме да бидеме.

Можеме да го промениме нашиот живот во секое време ако ја преземеме одговорноста за нашиот живот и активно работиме на тие промени.

4. Претпоставките се темел на сета негативност. Наместо да избрзуваме до заклучоци или да правиме лажни претпоставки, треба да живееме еден ден и да оставиме времето да ги открие одговорите што ги бараме.

Измачувањето на нашите умови со претпоставки само ќе доведе до конфузија и фpycтрација.

5. Само затоа што на нешто убаво му дојде крајот, не значи дека нешто уште подобро не е на хоризонтот. Нашиот живот е во постојано движење и напредок – и ние сме со него.

На добрите работи често им доаѓа крајот бидејќи тие веќе не се најдобриот избор за нас и мораме да чекаме и да се надеваме дека животот ни подготвува нешто уште подобро.

6. Започнете го секој ден со благодарно срце. Треба да бидеме благодарни на нашето здравје, на луѓето во нашите животи и на животот воопшто.

Најдобар начин да се ослободиме од негативноста е да бидеме благодарни за сите работи што ги земаме здраво за готово секој ден.

7. За некои работи е потребно време. Биди стрплив. Ако нешто не се случи веднаш, тоа не значи дека никогаш нема да се случи. Трпението е важно и мораме да веруваме дека работите ќе се случат кога ќе биде вистинското време.

8. Без темнината, никогаш не би можеле да ги видите ѕвездите. Лошите работи можат да родат нешто убаво и да не направат уште подобра и посилна личност. Понекогаш е потребна најлошата болkaa за да се истакне најдоброто од нас.

9. Луѓето во нашите животи се поважни отколку што мислиме. Ако се дружиме со луѓе кои не инспирираат и го гледаат само најдоброто во нас, побрзо ќе се ослободиме од негативноста.

Не поминувајте време со луѓе кои се хранат со негативни и лоши работи, тие ќе ви ја откинат среќата дел по дел.

10. Само позитивниот ум може да ни даде позитивен живот. Негативните мисли се како плевел, ќе растат додека не ги искорениме.

Затоа мораме секогаш да бидеме позитивни и да се фокусираме на она што можеме да го контролираме и да ги отфрлиме сите мисли – една по една – што не задржуваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *