Saturday, September 23

Заради семејството овој човек оди и на раце: Кога ќе паднете во животот, сетете се на оваа приказна! (ФОТО)

ЗАРАДИ СЕМЕЈСТВОТО ОДИ НА РАЦЕ: Кога ќе паднете во животот, сетете се на оваа приказна! (ФОТО).

Кога бил млад, лекарите му ги ампyтиpaле двете нозе поради смрзнатини, но како што вели тој останал со силни раце со кои го хранел семејството и ги пратил децата на училиште.

Хидо Пљакиќ од далечното село Врапче кај Тутин, животот не го разгалил, но овој храбар човек гордо се издигнал од сите неволји како победник и е најдобар пример за победа над себе и својот хендиkeп.

„Беше зимата 1982 година, кога имав шеснаесет години. Отидов на училиште низ ѓубре и снег, во далечина го видов покривот на училиштето, но никогаш не стигнав до него. Тоа беше прв пат да доцнам на училиште.

Почувствував малку топлина низ целото тело и заспав во снегот. Така ме најдоа учениците во снежните наноси, не знам ни колку време поминав таму, но пристигнаа да ме спасат“, ја започнува тој приказна.

После тоа почнале да му се отвораат paни на нозете, а потоа едната и другата нога биле ампутиpaни. Помеѓу двете операции се оженил со Бајрамка и добил ќерка, а по неколку години уште една. Тогаш за прв пат се плашеше од својот хендиkeп.

“Се плашев како ќе го прехранам семејството, не знаев што да правам. Но, немав време за очај, морав да го прехранам семејството. Едно утро му реков на мојот сопруг да подготви свечен костум и кошула за мене, се пошегував дека и тој треба да ми ги подготви чевлите за да одам на интервју за работа.

Оттогаш како да добив неверојатна сила и станав. Следното утро отидов во соседното село на раце и работеb.Избрав две полни кофи со печурки и така ги заработив првите пари.

Потоа редовно одев на берба на печурки, лековити растенија, сечкам дрва и сечам дрвја.Сето тоа го правев само со две раце, бидејќи немам нозе. На почетокот луѓето не веруваа дека ќе успеам, но подоцна сите го прифатија“, вели овој херој.

Благодарение на големиот хуманитарец од Нови Пазар, Хидо Муратовиќ и новинарот Миро Ниќифоровиќ, со помош на многу хумани луѓе, на овој голем борец му е изградена куќа поблиску до главниот пат, бидејќи никогаш не можел да заработи толку многу пари за да се обезбеди.

Кога ќерките пораснале и основале свои семејства, Хидо и Бајрамка се преселиле во стан во Нови Пазар, повторно благодарение на големите и хумани луѓе, за кои останало само малку да се исплати.

„Мојата Бајанка е исто така инвaaлид, но таа е голем борец и лавица. Кога животот ви дава толку големо искушение, се што треба да направите е да се бopите за вашите деца.

Јас одам на раце, а таа со помош на шетач.На многумина им беше тешко и незамисливо, но успеавме.Бајрамка наскоро треба да оди во Белград на операција за конечно да може самостојно да оди без него.

Трошоците за превоз се огромни, па се надеваме дека наскоро тоа некако ќе го решиме за да можеме да заминеме“, вели Хидо.

Нивната најголема среќа се двете ќерки и пет внуки. Како што велат, кога ќе ги видиме, ништо не ни е тешко да направиме, дури и невозможното.

Овој херој од Тутин го направил токму тоа – одел на раце за да го прехрани семејството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *