Friday, December 8

ЖЕНА РOДИ БЛИЗНАЦИ КОИ СЕ РАЃААТ ЕДНАШ НА 100 ГОДИНИ! Луѓето ја запираат на улица затоа што НЕ ВЕРУВААТ ШТО ГЛЕДААТ: Ова е вистинско ЧУДО!

ЖЕНА РOДИ БЛИЗНАЦИ КОИ СЕ РАЃААТ ЕДНАШ НА 100 ГОДИНИ! Луѓето ја запираат на улица затоа што НЕ ВЕРУВААТ ШТО ГЛЕДААТ: Ова е вистинско ЧУДО!

Шантел Бротон, која има 29 години од Нотингем, има нигериски гени од нејзиниот дедо по мајка и има две бебиња, близнаци – Јона и Азира со нејзиниот партнер Ештон, кој е полујамајканец.

Она што е интересно е дека поради комбинацијата на генетски материјал, нивните близнаци се многу уникатни и тоа поради бојата на нивната кожа.

Имено, Ајон и Азир имаат различен тен, едното бебе е светло, другото темно. Шантел рече дека нејзините деца на почетокот биле „прилично слични тонови на кожата“.

Но, со текот на времето, нејзината ќерка Азира доби значително потемен тен и кафени очи, додека нејзиниот син Ајон има бледа кожа и зелени очи.

29-годишната девојка вели дека луѓето често се „шokиkkиpни“ кога ќе видат близнаци затоа што претходно немале шанса да видат браќа и сестри со различна боја на кожа.

– Луѓето и онака те запираат кога ќе видат дека имаш двојна количка затоа што се чини дека сите сакаат близнаци.

А потоа кога ќе забележат, само се зачудени и прашуваат „дали се близнаци? Никогаш досега не сум видел такво нешто – ги раскажува Шантел реакциите на луѓето.

Во емисијата учествуваше и д-р Амир Кан, кој зборуваше за тоа како е можно близнаците да имаат различна боја на кожа.

– Има две јајце клетки и две спeppматозоиди кои ги оплодуваат тие јајце клетки. Бојата на кожата е составена од околу 20 различни гени и тоа е случаен асортиман.

Она што ќе се најде во една спepма нема да биде идентично со друга, а истото е и со јајце клетките.

Значи, различен збир на гени ќе оплоди различни јајце клетки, така што некој ќе има посветла кожа, некој ќе има потемна кожа и коса или потемни очи – изјави на почетокот д-р Кан, а потоа објасни дека тоа се случува еднаш во 500 случаи кога тие се меѓурасни парови во прашање.

Тој додаде дека бидејќи тоа е доста ретко, нема многу студии за овие типови на близнаци, но ќе бидат спроведени истражувања за здравствените проблеми со кои би можеле да се соочат.

Зборувајќи за тоа колку навистина се блиски бебињата, мама Шантел откри неколку убави детали.

-Кога ќе ги ставиме заедно во кревет, некако ќе се погледнат. И тие секогаш ce допираат раце.

Од моментот кога се родиле, кога лежеле еден до друг, имаме толку многу видеа на кои се држат за рака – изјавила на крајот гордата мајка на необичните близнаци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *