Saturday, September 23

Д-р Предраг Митровиќ, кардиолог од Белград, пронашол необичен трик како да избегне cpцев yдap

Д-р Предраг Митровиќ, кардиолог од Белград, пронашол необичен трик како да избегне cpцев yдap.

Кардиологот од белградскиот Ургентен центар, професор д-р Предраг Митровиќ научно докажа дека слушањето на омилената музика има ефективно влијание врз срцевите 6oлни. Од 2002 година го проучува влијанието на музиката врз срцето, а за да ја направи својата работа повалидна, прегледал две групи од по 370 пациенти и да, резултатите се позитивни.

– Бројни истражувања покажуваат дека алкохолот е штетен, но во ред е да се пие една чаша црвено вино дневно, чоколадото дебелее и создава шеќер, но добро е да се јаде малку темно чоколадо со висок процент на какао, во ред е да се изеде седум бадеми на ден… И тогаш си помислив – што е со музиката, како ни влијае – раскажува за „24 сата“ докторот Предраг Митровиќ.

Но, дали ви се случило навистина да не ви влијае добро омилената музика? Дали некогаш сте се запрашале зошто е тоа така?

Доктор Митровиќ смета дека тоа се должи на намалувањето или подигнувањето на притисокот во тој момент, па затоа решил прво да го испита ефектот на музиката врз себе, а потоа и врз оние кои имале операција на срцето или имале срцев yдap.

За да го направи истражувањето повалидно, тој прегледал две групи од 370 пациенти, на едната и било дозволено да ја слуша омилената музика, додека на другата не можела да ужива во шармот на музиката.

Како што истакнува Митровиќ, на самиот почеток имало помали проблеми, бидејќи некои пациенти не сакале да бидат искрени со него.

– Прво со помош на анкета го одредивме жанрот, потоа темпото и тоналитетот. На почетокот имавме некои проблеми, на некои пациенти им беше срам да признаат каква музика слушаат.

Тоа што не ја сакаат таа музика го покажа притисокот кој почна да расте, а според параметрите тоа не требаше да се случи.

По повторено истражување и користење на дополнителен метод на невролошки преглед, го утврдивме нивниот жанр и ситуацијата беше значително подобра, а потоа дојде редот на тоналитетот.

На пациент со висок крвен притисок му дадовме помека музика, додека на пациентите со низок притисок им се пушташе погласна музика – објаснува Митровиќ, а потоа дошол до главниот заклучок – музика треба да се слуша два пати на ден по 12 минути.

Пациентите најчесто слушале поп музика и народна музика, а дури третина од пациентите слушале комерцијален џез и класична музика. Постарата генерација, која најчесто доживува инфapkт, најчесто слушала музика од „нивната ера“, која била домашна поп и хитови.

На повеќето пациенти им се допаѓале класиците, а најмногу го изненадило тоа што луѓето кои сакаат народни песни добро реагираат на Моцарт или Бах.

Доктор Митровиќ смета дека работата на срцето може подобро и поефикасно да се контролира со музика и правилно избрана терапија, но потребно е и подобрување на начинот на исхрана, избегнување стресни ситуации, подобрување на физичката активност и намалување на пушењето.

– Музиката влијае на нас, влијае на ослободување на хормонот „задоволство“, а со тоа го намалува крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Овие хормони се излачуваат во телото и срцето е „поштедено“.

Слушањето вистинска музика придонесува за побрзо закрепнување по срцев удapp, го спречува неговото повторување и ја намалува можноста за cmpт од кардиоваскуларни заболybaња – истакнува кардиологот и додава дека сcmpтноста од кардиоваскуларни болeccти е на прво место на Балканот, додека pakooт е втора најчеста причина за cmpт, додека во светот е спротивното.

– Состојбата е загрижувачка, но секако работиме на нејзино подобрување – заклучува кардиологот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *