Saturday, September 23

ДОАЃА МНОГУ ВАЖЕН ПРАЗНИК ЗА МАКЕДОНЦИТЕ, ПОВЕЌЕТО НЕ ЗНААТ ШТО ТРЕБА ДА ПРАВАТ: Еве кога доаѓа и што НЕ СМЕЕМЕ ДА ПРАВИМЕ!

ДОАЃА МНОГУ ВАЖЕН ПРАЗНИК ЗА МАКЕДОНЦИТЕ, ПОВЕЌЕТО НЕ ЗНААТ ШТО ТРЕБА ДА ПРАВАТ: Еве кога доаѓа и што НЕ СМЕЕМЕ ДА ПРАВИМЕ!

Постои верување дека на овој празник се преобразува целата природа, па се вели – се преобразуваат и водата и планината.

Преображението Господово во православието е познато и како летно Богојавление, бидејќи тогаш, како што пишува во Евангелието, се отворија небесата и се слушна гласот на Бога Отецот – „Овој е Синот на мојата љубов, слушајте го“.

Исус, кој беше преобразен на гората во присуство на Мојсеј и пророкот Илија, ја објави небесната моќ на новата вера и неговата улога како Цар на кралевите што ги надминува старозаветните закони и пророци.

Иконите на Преображение, кои се наоѓаат на секој иконостас на православните цркви, го прикажуваат Господ Исус Христос на гората опкружен со светлина, а Илија, Мојсеј и тројцата апостоли лежат на земја во страв.

Преображението секогаш паѓа во време на Богородичен пост, поради што се пости и православните трпези.

Во голем број православни храмови во Македонија, кои се посветени на овој празник, се подарува и се благословува нов род грозје, кое, според македонскиот православен обичај, за прв пат се јаде на овој празник.

Низ народот се смета дека Преображение е денот кога последен пат се капе во реките, бидејќи овој празник е поврзан и со промена на годишните времиња.

Постои верување дека на овој празник се преобразува целата природа, па се вели – се преобразуваат и водата и планината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *